V Celju možne pritožbe, Hrastničani niso dobro šteli

SMC še proučuje zapisnike volilnih odborov, Desus se čudi pozno »odkritim« volivcem.

Objavljeno
06. oktober 2014 14.28
Celje
Brane Piano, Celje, Polona Malovrh, Zagorje
Brane Piano, Celje, Polona Malovrh, Zagorje
Celje - Predsednik mestnega odbora SMC Primož Pogelšek je potrdil, da proučujejo zapisnike volilnih odborov s celjskih volišč, predsednica celjske Desus Brigita Čokl pa pravi, da obstaja dvom v natančnost dela občinske volilne komisije, ki jo vodi Matevž Žugelj.

Čoklova pojasnjuje, da celjska komisija po 19. uri sinoči ni objavila celotne volilne udeležbe in jo je šele nekaj ur kasneje povečala. Po naših primerjavah gre za okoli dva tisoč glasov. Čoklovi se zdi sumljivo predvsem, da so »dodatno« najdeni volilni glasovi začeli povečevati število svetnikov županove SLS v mestnem svetu na račun drugih uspešnejših strank oziroma list, predvsem SMC in Desus.

Okoliščine ugotavljanja izidov se zdijo vsaj nenavadne tudi listi Zavezništva za Celje. Dodatne pomisleke zbuja še dejstvo, da je ob sodniku Žuglju, tudi skorajšnjemu novemu predsedniku celjskega okrožnega sodišča, podpredsednica občinske volilne komisije direktorica mestne uprave Tina Kramer, sicer iz tabora starega in novega župana Bojana Šrota.

Pogelšek poudarja, da v SMC še ne morejo dvomiti v izide celjskih volitev, saj še proučujejo zapisnike, ki so jih včeraj na večini volilnih odborov pridobili njihovi opazovalci oziroma zastopniki.

Hrastničani niso dobro šteli

V Hrastniku se je zapletlo z delitvijo mandatov za občinski svet. Na spletni strani državne volilne komisije je še vedno zabaležena »očitna napaka«, kakor sta neuradno objavljene izide imenovala neodvisna županska kandidata Marko Funkl in Gregor Pajič. Zaradi »napake« sta njuni listi začasno ostali brez mandatov.

Tudi na občinski volilni komisiji zjutraj niso vedeli, kako se je napaka, ki je vzela po en mandat listama omenjenih kandidatov in jih »preveč« podelila PS, lahko prikradla. V prvi hrastniški volilni enoti je PS dobila 68 glasov (dobre tri odstotke), Desus 162 glasov, Lista Gregorja Pajiča pa 189 glasov (8,75 odstotka), a je ostala brez mandata. PS in Desusu so pripisali po enega.

V drugi volilni enoti je »sistemska napaka« za en glas prikrajšala Funklovo listo Naš Hrastnik, ki je dobila 163 glasov (9,29 odstotka) - na rovaš SDS, ki je prejela le 102 glasova (5,81 odstotka) in dobila en mandat.

Pajič pričakuje, da bo občinska volilna komisija, ki se sestane popoldne, napako ugotovila in odpravila, Funklovi pa so za vsak primer, kakor je dejal Marko Funkl, pripravili besedilo pritožbe. Rok zanjo poteče danes.

Z Ministrstva za javno upravo sporočajo, da je do napake pri vnosu istoimenskih kandidatnih list, ki so jih predlagale skupine volivcev (volitve v občinski svet, proporcionalni volilni sistem z več volilnimi enotami), prišlo v osmih občinah. V štirih občinah (Hrastnik, Sevnica, Vrhnika in Log Dragomer) so jo že odpravili, v štirih postopek poteka (Celje, Mislinja, Murska Sobota in Radenci).

Do napake je prišlo zaradi napačnega šifriranja istoimenske liste: v primeru ko je skupina volivcev predlagala istoimensko listo v več volilni enotah, je dobila isto šifro in na ta način so se ostanki glasov v posamezni volilni enoti šteli k tej listi (enako kot pri politični stranki). Ker je istoimenska lista v vsaki volilni enoti imela drugega predlagatelja (predlagatelj mora imeti v volilni enoti volilno pravico), je prišlo do napake tam, kjer so skupaj z imenom liste navedli tudi predlagatelja, ki se je od volilne enote do volilne enote razlikoval, računalniška aplikacija pa jih je štela kot tri različne liste.

Občinske volilne komisije je ministrstvo na usposabljanju za uporabo informacijskega sistema posebej opozarjalo na to posebnost, zato v večini občin s proporcionalnim volilnim sistemom in več volilnimi enotami ni bilo težav.