V Kranju se že riše nova koalicija

Boštjana Trilarja, izzivalca župana Mohorja Bogataja, so pred drugim krogom podprle SMC, Desus in SD, za spremembe je tudi NSi.

Objavljeno
14. oktober 2014 22.21
Kranj volitve
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Boštjan Trilar si je pred drugim krogom županskih volitev zagotovil presenetljivo široko podporo. Županu Mohorju Bogataju gre precej slabše, a se, kot pravi, zaradi tega ne vznemirja. »Volijo ljudje, in ne stranke,« je včeraj dejal Bogataj.

Novinec v politiki, poslovnež Boštjan Trilar, predsednik sredi julija ustanovljene stranke Več za Kranj (VZK), je po osvojenih 38,85 odstotka glasov v prvem krogu županskih volitev na svojo stran presenetljivo pridobil Desus in SD, ki sta v preteklosti veljali za Bogatajevi podpornici.

Predstavnica za odnose z mediji v VZK Damjana Kocjanc Fajfar pravi, da Trilarja v drugem krogu podpira tudi SMC, medtem ko v NSi, ki je bila zadnja štiri leta v opoziciji, pravijo, da si želijo sprememb pri vodenju občine. »V novem 33-članskem mestnem svetu se tako že kažejo obrisi nove koalicije z 20 glasovi, ki jo sestavljajo stranka VZK z osmimi, SMC s štirimi, NSi in Desus vsaka s po tremi in SD z dvema glasovoma,« trdijo v VZK.

V SD pravijo, da nobena od strank doslej ni podpisala kakšnega dokumenta, ker bo to predmet dokončnih usklajevanj pri sestavi koalicijske pogodbe.

Bogataj: Eno so obljube ...

Mohor Bogataj
, ki je v prvem krogu osvojil 33,62 odstotka glasov, je na vprašanje, kako komentira, da ga zapuščata dosedanji zaveznici, odgovoril, da je ena stvar obljubljati, druga stvar pa to uresničevati. Poudaril je, da ima podporo Stranke za napredek krajevnih skupnosti in SLS ter dva ali tri dni tudi Liste Barbare Gunčar in Neodvisne liste Zorana Stevanovića (vsi skupaj pet sedežev).

Potrditve Barbare Gunčar včeraj nismo pridobili, neuradno pa smo izvedeli, da se je pogovarjala zgolj o sodelovanju, ne pa o podpori.

Zoran Stevanović je potrdil, da so se po analizi kredibilnosti obeh kandidatov res odločili podpreti Bogataja. »Kajti Trilarjeva kampanja se nam zdi predraga in umazana do mene. Bogatajeva napoved, da bo nadaljeval začete projekte, pa se nam zdi bolj zanesljiva in bolj v razvoj utemeljena izbira,« je dejal Stevanović.

Grimsova navodila

SDS, ki je osvojila pet sedežev v mestnem svetu, uradno ne podpira nikogar. »Ne, nimam nobene pogodbe in operativno se z njimi nismo pogovarjali,« je včeraj poudaril Mohor Bogataj, ki sam vodi svojo volilno kampanjo.

Medtem je po spletu zaokrožil dopis predsednika mestnega odbora SDS Kranj Branka Grimsa članom, naj volijo Bogataja tudi v drugem krogu, »ker želimo z enako ekipo nadaljevati in dokončati uspešno delo preteklega mandata«.