V vsaj dvajsetih občinah že »izvolili« župane

Največ županov so še pred volitvami dobili v Pomurju in na Koroškem.

Objavljeno
11. september 2014 22.35
mfe/slak
Zdenka Lindič-Dragaš, dopisniki Dela
Zdenka Lindič-Dragaš, dopisniki Dela
Ljubljana – V najmanj dvajsetih občinah bodo volitve za župana 5. oktobra zgolj formalnost, saj se za županski prestol poteguje en sam kandidat, ki bo izvoljen že, če se bo volitev udeležil en sam volilni upravičenec. Povečini gre za župane, ki so občine vodili že doslej. Največ že znanih županov je v Pomurju, šest, na Koroškem štirje, na Dolenjskem in Kozjanskem pa po trije.

V Pomurju bodo od šestih občin, kjer so dobili le po eno kandidaturo, v petih delo nadaljevali dosedanji župani. V občini Veržej je edini kandidat dosedanji župan Slavko Petovar, v občini Velika Polana stari župan Damjan Jaklin, na Hodošu se vrača stari župan izpred štirih let Ludvik Orban, v Rogašovcih bo župan še naprej Edvard Mihalič in tudi na čelu ene najuspešnejših pomurskih občin Odrancev bo še naprej Ivan Markoja. Vodi jo že vse od njene ustanovitve leta 1994, od lokalnih volitev leta 2002 pa je vselej edini kandidat za župana. V dvajsetih letih za volilno kampanjo ni porabil nič denarja. »V sredo sem do šestih zvečer čakal, ali bo še kdo prišel s kandidaturo ali ne. Tudi županovanje po toliko letih ni več moja velika ambicija, a sem ponovno kandidiral, ker drugih kandidatov ni bilo. V teh letih smo v Odrancih naredili toliko vsega, da so ljudje tako zadovoljni, da se nihče niti noče potegovati za mesto župana. Morda bi se našel kdo edino, če bi jaz umrl ali pa bi se izrecno odpovedal tej funkciji,« je položaj v Odrancih orisal večni župan Markoja. Že četrtič zapored bo edini kandidat na volitvah tudi župan občine Kuzma Jožef Škalič, ki to funkcijo nepoklicno opravlja nepretrgoma že od lokalnih volitev leta 1998.

Na Koroškem v tretjini občin dosedanji župani nimajo protikandidata, zato bodo zagotovo lahko nadaljevali županovanje. Za župana Mislinje Franca Šilaka bo to drugi zaporedni mandat, prav tako za Srečka Geča, župana Ribnice na Pohorju in Franja Goloba, župana Vuzenice. Brez tekmeca je tudi prevaljski župan Matic Tasič, ki občino vodi že vse od njene ustanovitve leta 1999. V kar enajstih od dvanajstih koroških občin sedanji župani znova kandidirajo, le župan Mute Boris Kralj se od funkcije poslavlja.

Tudi v Štorah se za župansko mesto poteguje le sedanji župan Miran Jurkošek.

Pogačar še tretji mandat

Leopold Pogačar
bo žirovniški župan še tretji mandat, saj je edini oddal kandidaturo. Že županske volitve leta 2010 je ob le eni protikandidatki osvojil s prepričljivo večino, saj je prejel 88 odstotkov podpore. »Ljudje so očitno zadovoljni z mojim delom,« je vnaprej dobljene županske volitve komentiral Leopold Pogačar. Prepričan je, da je recept za uspeh v tem, da župan ne sedi le v pisarni, ampak gre tudi med ljudi, na gradbišča in prireditve, da je pošten in odprt do vseh ter da izpolni obljube iz volilne kampanje.

Odločeno v treh občinah

Na Dolenjskem imajo le po enega kandidata – zdajšnjega župana – v treh občinah. Mirno Peč bo še naprej vodil Andrej Kastelic, Škocjan Jože Kapler in Šmarješke Toplice Bernardka Krnc.

Po enega kandidata bodo imeli na voljo volivci občin Bistrica ob Sotli (Franjo Debelak), Podčetrtek (Peter Misja) in Rogatec (Martin Mikolič). Edinega kandidata za župana občine Podlehnik, Marka Maučiča, so včeraj bolj vznemirjali plazovi, ki so v njegovi občini načeli ceste in odnašajo zemljo s haloških gričev, kakor njegova županska usoda. Že pred štirimi leti je bil edini kandidat in pravi, da je letos razmišljal, da v tretje ne bi kandidiral – spet nestrankarsko.

V sosednji haloški občini Žetale je edini kandidat Anton Butolen, ravnatelj tamkajšnje OŠ. Pred štirimi leti je sam iskal svoje protikandidate, da ne bi volitve izgledale suhoparne in na koncu pobral več 78 odstotkov glasov. Po štirih letih bo edini na volilnem listku.