Volitve prinesle prvega župana Ankarana − Gregorja Strmčnika

V prvem krogu izvoljenih 159 županov, v Ljubljani udeležba 35,7-odstotna. Drugi krog Jesenice, Piran, Postojna ...

Objavljeno
05. oktober 2014 17.27
Posodobljeno
05. oktober 2014 19.26
LOKALNE VOLITVE 2014
Ni. Č., Delo.si, dopisniki Dela
Ni. Č., Delo.si, dopisniki Dela

Ljubljana − V 212 občinah je 1,7 milijona volilnih upravičencev danes izbiralo župane in občinske svetnike.

Na volišča je prišlo manj kot polovica vseh volilnih udeležencev. V zgodovini samostojne Slovenije udeležba na lokalni volitvah še ni bila tako slaba (po dosedanjih zbranih volilnih glasovih).

Po neuradnih izidih je bila volilna udeležba 45,11-odstotna. Za primerjavo: na volitvah 2010 je za županske kandidate glasovalo 50,98 odstotka volilnih upravičencev. V Ljubljani je volilo le 35,7-odstoka volilnih upravičencev.

• Število volilnih upravičencev: 1.714. 039

• Skupaj glasovalo po imeniku: 773.145

• Število oddanih glasov (za župane): 771. 016

• Število neveljavnih glasov (za župane): 16.265

• Glasovalo s potrdilom (za župane): 78

• Volilna udeležba (skupaj): 45,11 %

• Volilna udeležba (mestne občine): 39,16 %

V prvem krogu izvoljenih 159 županov, SMC brez župana

Za ponovni mandat v 212 občinah se je potegovalo 183 kandidatov, 33 jih je bilo zanesljivo izvoljenih, ker niso imeli protikandidatov.

V prvem krogu so volivci izvolili 159 županov in županj. Največja vladna stranka Stranka Mira Cerarja je ostala brez župana. Predsednik SMC Cerar je bil nad rezultatom nekoliko rezočaran, a kot pravi, je rezultat razumljiv, saj je stranka imela za vzpostavitev lokalne mreže premalo časa.

Skupno so se za županske stolčke potegovalo 703 kandidati, za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je bilo kandidatov 23.328, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 14.686. V devetih občinah so v občinski svet volili tudi predstavnike narodnih skupnosti, v 19 občinah pa predstavnika romske skupnosti.

Največ županskih mest so prejeli nestrankarski kandidati (81), sledijo SLS (25), SDS (17), SD (12), NSi (7) in Desus (1). Edinega župana v državi je Desus dobil v Apačah − dosedanjega župana Franca Pižmohta.

Katere stranke so poraženke tokratnih lokalnih volitev in katere zmagovalke, preberite v članku: SDS največ izgubila, a ostaja najmočnejša.

 

 

NEURADNI DELNI IZIDI

Sproti objavljamo delne neuradne volilne izide v nekaterih zanimivejših občinah (dogajanje v enajstih mestnih občinah - Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Ptuj, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Velenje - spremljajte v prispevku V Ljubljani in Kopru slavita Janković in Popovič. ). Vzporednih volitev namreč v nemestnih občinah niso izvedli.

Ajdovščina: drugi krog

Volivci bodo v drugem krogu izbirali med dosedanjim županom Marjanom Poljškom (Narodna stranka dela), ki je zbral 20,8-odstotka glasov, in Tadejem Beočaninom (SD, 35,8 odstotka).

• V Brežicah, Krškem in Sevnici delni izidi napovedujejo gladke zmage dosedanjih županov. Ivanu Molanu (SDS) in Miranu Stanku (SLS) se obetata zmagi z več kot 70-odstotno podporo, Srečku Ocvirku (SLS) z okoli 65-odstotno.

Ankaran: izvoljen Strmčnik

Gregor Strmčnik je na volitvah s 70-odstotno udeležbo dobil višjo podporo, kot jo je občina Ankaran pred petimi leti na referendumu, kar pomeni, da je postopoma z leti pridobil več sokrajanov na svojo stran. Volilna udeležba v Ankaranu je bila med najboljšimi v državi, toda razočaranje predstavlja volilna udeležba v Kopru.

Za župansko mesto se je potegoval še Gašpar Gašpar Mišič (SZV).

Lista Radi imamo Ankaran je dobila 50,7 odstotka glasov in bo tako v 13-članskem občinskem svetu (eno mesto pripada predstavniku italijanske narodne skupnosti) dobila osem svetnikov. Tri sedeže bo zasedla stranka Slovenija za vedno, enega pa stranka Ankaran je naš.

Strmčnik je v izjavi za medije poudaril, da rezultatov ne jemlje kot zmago, »saj to ni bila tekma«. »Tu ni nihče nič dobil ali izgubil, zato so vsi vabljeni k sodelovanju v občini. Je pa rezultat priznanje za preteklo šestletno prizadevanje pri oblikovanju občine in velika odgovornost za prihodnje delo.« To je po njegovih besedah tudi zaveza, da se bodo trudili tudi naprej.

Kot je pojasnil, bo občina začela delovati z novim proračunskim letom, 1. januarja 2015. Sam še vedno vodi svet krajevne skupnosti Ankaran, kjer bodo v prihodnjih dneh zaključili delo in pripravili primopredajo.

V Ankaranu je bila volilna kampanja po njegovi oceni kulturna in dostojna. Strmčnik napoveduje, da bo pri delovanju občine prostor tudi za tiste, ki so dosegli manjše število glasov. »Ankarana nočemo narediti po podobi Strmčnika, ampak mora biti prostor, kjer bo v prihodnjih perspektivah soodločal vsak prebivalec, saj ne bomo izključevali, ampak sodelovali,« je zatrdil.

***

Bohinj: izvoljen Kramar

V gorenjski občini Bohinj, kjer so sicer pričakovali tesen izid, je prepričljivo, že kar v prvem krogu, zmagal dosedanji župan Franc Kramar (Lista za Bohinj) s 56,7 odstotka glasov. Četrti mandat mu je hotel preprečiti edini protikandidat novinar Bojan Traven (Ekipa za prihodnost) s 43,2 odstotka volilnih glasov.

***

Gornji Petrovci: izvoljen Šlihthuber

Franc Šlihthuber, ki je župan občine Gornji Petrovci vse od njene ustanovitve, je z dobrimi 63 odstotki glasov znova izvoljen za župana. Tako je premagal kandidata SMC Gezo Šanca in dokazal, da občanov prav nič ne moti dejstvo, da je njihova občina najbolj zadolžena v državi na prebivalca. Pomembno jim je, da imajo urejeno infrastrukturo, obnovljeno šolo, nov vrtec in še kaj, ne pa tudi, da je veliko tega zgrajenega brez denarja. Občina ima že nekaj časa blokirane bančne račune, občasno ji upniki grozijo z dražbami premoženja, skupni dolg pa znaša okrog 3,7 milijona evrov. Novi stari župan Franc Šlihthuber je v predvolilnem času zagotavljal, da bo dolg v novem mandatu zmanjševal po 240.000 evrov na leto, in izračunal, da tako do konca mandata dolga ne bo več.

***

Hrastnik: izvoljen Jerič

Miran Jerič, hrastniški župan, ki se je po dvanajstih letih tudi odločil za lastno politično pot (prej LDS), o gladki zmagi z 52 odstotki glasov pravi: »Zmagati v prvem krogu, ko imaš proti sebi še devet kandidatov? Ne, ni bilo lahko.«

Drugouvrščeni Soniboj Knežak (SD) je prej 10,6 odstotka glasov.

***

Jesenice: drugi krog

V drugem krogu 19. oktobra se bosta za županski stolček udarila dosedanji župan Tomaž Tom Mencinger (SD) in družbeno zelo aktiven Ahmed Pašić (Za boljše Jesenice). Volilni izid je zelo tesen − za Mencingerja je volilo 34 odstotkov, za Pašića 28,4 odstotka volivcev.

Pašićeva lista Za boljše Jesenice je dobila največ, sedem mest v občinskem svetu, enako SMC, ki se ji je tik pred volitvami pripojila stranka Narcisa (s tremi svetniki) pod vodstvom dosedanjega podžupana Miha Rebolja, ki je zbral 23,4 odstotka glasov.

Županova SD je izgubila šest svetniških mest in jih bo imela le še pet, SDS jih bo imela tri - v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila tri mesta.

Pašić je v zadnjem letu dni močno zaznamoval družbeno dogajanje na Jesenicah, kar so volivci nagradili.

Na zadnjih volitvah leta 2010 je bila volilna udeležba na Jesenicah najnižja v državi (33,6 odstotka), tokrat se je volitev udeležilo 44,7 odstotka volivcev.

Na volitvah v Jesenicah se je pomerilo šest županskih kandidatov.

***

Kamnik: izvoljen Šarec

Za župana se je potegovalo osem kandidatov, s skoraj 63-odstotno podporo volivcev pa je slavil dosedanji župan Marjan Šarec, ki je v zadnjih dneh pripravil 17 predvolilnih srečanj.

***

Kostanjevica ob Krki: izvoljen Petretič

Občani Kostanjevice ob Krki so prvi v Posavju izvedeli ime novega župana. Z izjemno majhno razliko (3,36 odstotka) je slavil Ladko Petretič, ki ga je predlagal dosedanji župan Mojmir Pustoslemšek. Eden bolj premožnih krajanov, o katerem so mnenja Kostanjevčanov bila vedno deljena, je prejel 615 glasov. Andrej Kerin - Kičo (SNS), sicer keramičar s slovesom ljudskega človeka, je podprlo le 40 soobčanov manj; 45 glasovnic je bilo neveljavnih. V občini z edinim slovenskim naseljenim otokom je listek oddalo 59,23 odstotka volilnih udeležencev.

***

Kranjska gora: izvoljen Hrovat

Dosedanjega župana, ki je vladal od leta 2002, Jureta Žerjava, je premagal izzivalec podjetnik Jani Hrovat, ki ga je spremljala domiselna kampanja.

***

Nova Gorica: drugi krog

Dosedanjemu županu Mateju Arčonu (skupina volivcev) se je uspelo pribiti v drugi krog, v katerem se bo 19. oktobra pomeril z Luko Manojlovićem (skupina volivcev).

***

Odranci: izvoljen Markoja

Najmanjša občina po površini Odranci (6,8 km2) ima že v prvem krogu novega starega župana Ivana Markojo. Vas Odranci, znana tudi pod nazivom največja slovenska vas, sicer šteje okoli 1700 prebivalcev. Markoja je brez županskega protikandidata od leta 2006, na oblasti je že pet mandatov.

***

Osilnica: izvoljen Volf

V Osilnici, najmanjši občini po številu prebivalcev, 400 jih je, so volivci izbirali med dvema kandidatoma - dosedanjim županom Antonom Volfom (skupina volivcev) in Sando Žurga (SMC). Volf je prepričljivo zmagal s 66,3 odstotka glasovi.

***

Piran: drugi krog

V drugem krogu se posta pomerila dosedanji župan Peter Bossman (SD) in Sebastjan Jeretič (Slovenija za vedno).

Bossman je ob novici, da bo potreben drugi krog volitev tudi v piranski občini za Delo.si povedal: Tiho sem si želel zmage v prvem krogu, kar so ankete napovedovale. Toda, če sem realen - bilo nas je sedem kandidatov, in glasovi so se porazdelili. V drugem krogu bo teh glasov pripadlo meni. Tako, da nisem razočaran. Piranski volivci vedo, kako delamo in kaj vse smo dosegli v minulem mandatu. Zato je tudi lista SD dobila še več sedežev, v občinskem svetu, zaradi česar bo delo lažje in predvsem mirnejše, je dejal Peter Bossman.

Jeretič je v svoji izjavi, ki jo je poslal tudi vsem medijem, nekoliko protislovno izjavil, da bo medije ignoriral, tako, kot so mediji ignorirali njega v predvolilni kampanji. Se je pa zahvalil volivcem za rezultat, za katerega meni, da je dobro izhodišče za uresničitev ciljev, ki jih je zastavil.

***

Radenci: drugi krog

Aktualnega župana Radencev Janeza Rihtariča je v minulem prvem krogu uspešno izzval prvi med slovenskimi brskalci po arhivih in samooklicani strokovnjak za Udbo Roman Leljak. Samostojni zgodovinar, nekdanji vojaški
šifrant in na (že odsluženo) zaporno kazen obsojeni finančni prevarant Leljak je v prvem krogu za aktualnim županom sicer zaostal, a je ob izdatni pomoči SDS vendarle zbral 715 glasov oz. 29,53 odstotkov od vseh.

***

Razkrižje: izvoljen Ivanušič

V eni manjših slovenskih občin, v obmejnem Razkrižju, bo kot kažejo do tega trenutka prešteti glasovi volivk in volivcev, županski stolček obdržal dosedanji župan. Stanko Ivanušič, ki niti deset kvadratnih kilometrov veliko občino vodi vse od njene ustanovitve leta 1998, je imel sicer na današnjih volitvah prvič protikandidata - samostojnega podjetnika Rajka Šimonko.

***

Sv. Andraž v Slovenskih goricah: izvoljena Vudlerjeva

V tej občini v bližini Ptuja je bila do 16. ure najvišja volilna udeležba, in sicer 70,35-odstotna. Župan Franci Krepša (NSi) je imel le enega tekmeca - kandidatko Darjo Vudler (skupina volivcev), ki pa je za las postala županja - s 51,2 odstotka volilnih glasov.

***

Trbovlje: drugi krog

Trboveljčani gredo čez dva tedna spet na volitve. V drugem krogu se bosta pomerila neodvisna, komaj 29-letna Jasna Gabrič, in »stari maček« Borut Dolanc. Prvič v zgodovini so tradicionalno »rdeče« Trbovlje dale možnost, voditi občino, kandidatu desnice Borutu Dolancu. Za Delo je dejal: »Ne sramujem se politične pripadnosti. A ta je na županski funkciji drugotnega pomena. Želim biti župan vsem v Trbovljah, brez izjeme, in se z vsemi pogovarjati tudi po volitvah. Ker si naši ljudje to zaslužijo.«

***

Veržej: izvoljen Petrovar

Najnižja udeležba do 16. ure je bila v občini Veržej, in sicer 21,59-odstotna. Dosedanji župan Slavko Petovar (SLS) bo kot edini kandidat nadaljeval z županovanjem. Kot je zapisal, funkcijo župana opravlja neprofesionalno in je svoj polni delovni čas zaposlen na Kmetijsko- gozdarskem zavodu Murska Sobota.

***

Zagorje: izvoljen Švagan

Zagorski župan Matjaž Švagan je s svojo stranko Zagorje gre naprej dobesedno pometel s peterico kandidatov in gre v svoj šest županski mandat z več kot 70-odstotno podporo ljudi. To so bile zanj druge lokalne volitve pod »lastno blagovno znamko«.

»Neverjetno je. Svojim ljudem, mojim Zagorjanom in Zagorjankam, obljubljam, da bom naredil vse, da bo šesti mandat še boljši od sedanjih petih, da bo naš najboljši,« ni mogel skriti navdušenja nad 78-odstotno podporo Švagan, že dvajset let zagorski župan.

»Osamosvojitev« in ustanovitev lastne stranke Zagorje gre naprej je bila po njegovem ena najboljših političnih odločitev, z njo so dokazali, da niso vaška stranka in da je niso šli ustanavljat obupanci iz LDS; cilj, ki ga ZGN »zasleduje« je, da Zagorje nekoč »povozi Ljubljano«.

***

Zavrče: izvoljen Vuk

Župan Zavrča je še petič zapored postal Miran Vuk (SLS), do lanskega leta še eden od dvajsetih najbogatejših Slovencev. Dobljenih 67 odstokov glasov je prepričljivi dokaz, da ljudje njegovo županovanje cenijo, v majhni občini pa tudi dobro poznajo. Toda Mirana Vuka od začetka letošnjega leta preganjajo davkarji zaradi domnevne utaje nekaj milijonov evrov davčnih obveznosti, ki naj bi izhajale iz prepletenega klobčiča prodajanja podjetij od Slovenije preko Cipra do Slovaške. Maja letos je razglasil osebni stečaj, poteze podjetja RM Vuk (solastnika sta bila z bratom Romanom) pa preučujejo preiskovalci in obravnava tudi že sodišče.