Damjan Damjanovič in Franc Kangler prepričana v drugi krog

Zasledovalca ljubljanskega in mariborskega župana prepričana, da se nakazuje drugi krog županskih volitev.

Objavljeno
26. september 2014 23.11
Slovenija, Ljubljana, 27.02.2013, Franc Kangler Na seji Drzavnega sveta. Foto Igor Zaplatil
N. R., Luka Jakše, Ljubljana, Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
N. R., Luka Jakše, Ljubljana, Miha Rubin, Robert Galun, Maribor

Ljubljana, Maribor – Zasledovalca dosedanjih županov Zorana Jankovića in Andreja Fištravca, Damjan Damjanovič in Franc Kangler, ocenjujeta, da se bosta uvrstila v drugi krog.

Delova anketa sicer nakazuje, da ima več možnosti za uvrstitev v podaljšek lokalne volilne tekme Kangler, ki napoveduje rast podpore in se s tem, da ga je odneslo prav nezadovoljstvo Mariborčanov, očitno ne obremenjuje. Z večjim zaostankom se ne obremenjuje niti Damjanovič, saj ocenjuje, da je drugi krog možen. Kritičen je do anket, meni pa, da se bo realno stanje pokazalo v finišu volilne tekme.

Predvolilna kampanja v državi za zdaj še ni prinesla resnejših spopadov političnih nasprotnikov in je na splošno ocenjena za klasično kampanjo, v kateri je, denimo v Mariboru, sicer veliko obljub, pa malo novih stvari in izvirnih idej, kako bi jih lahko uresničili.

Janković močno vodi, lista ne

Rezlutat Delove ankete kaže, da bo volilna udeležba na lokalnih volitvah v Ljubljani precej visoka, lahko da se jih bo udeležilo dve tretjini upravičencev. Če bi bile volitve to nedeljo, bi volilvci zdajšnjemu županu Zoranu Jankoviću namenili dobrih 40 odstotkov glasov, slabih 10 pa bi jih dobil najbližji zasledovalec Damjan Damjanovič. Vsi ostali bi dobili manj kot dva odstotka glasov. Precej velik delež (42,1 odstotka) pa je tistih, ki ne vedo, komu bi dali glas, kar Damjanoviču daje žarek upanja za uvrstitev v drugi krog. Anketa kaže, da bi se v mestni svet uvrstilo pet strank, Lista Zorana Jankovića bi dobila slabih enajst odstotkov, z odstotkom manj ji sledi SMC, tretje uvrščena bi bila ZL, na svoje svetnike pa lahko računajo še v SDS in SD. NSi, Desus in Zeleni Slovenije se po tej anketi poslavljajo od Magistrata.

Janković, ki svojega rezultata ni hotel komentirati, pravi, da »se bo Ljubljana lahko uspešno razvijala le skupaj z močno Listo Zorana Jankovića«. Kaže, da se zdajšnjemu županu obrestuje aktivna kampanja na terenu, saj vsak dan odpira različne nove ali obnovljene objekte, obiskuje domala vse prireditve in srečanja v mestu in je od vseh kandidatov zapolnil največ oglaševalskih mest.

Za njegovega zasledovalca rezultat ni presenetljiv: »Nazorno nakazuje na možnost drugega kroga.« Bolj so ga presenetili rezultati list, ki so skregani s tistimi, ki jih je poznal doslej. »Po njih je imela SMC 21, Lista Zorana Jankovića 4, Združena levica 5, SDS okoli 12 odstotkov. Vidi se, da je med tistimi anketami in to preteklo nekaj tednov. 
Tako ali tako pa se realno stanje pokaže v zadnjih petih dnevih pred volitvami,« in podvomil o anketi, »najbrž so jo delali od 16. do 20. ure s klici na stacionarne telefone.«
Luka Jakše

V Mariboru zagotovo drugi krog

Po javnomnenjskih raziskavah ni dvoma, da bo v Mariboru odločitev o novem županu padla v drugem krogu. Vanj se bo zagotovo uvrstil sedanji župan Andrej Fištravec, odprto ostaja le, s kom se bo pomeril. Anketa Dela najboljše možnosti pripisuje Francu Kanglerju, takšen scenarij pa bi bil tudi voda na Fištravčev mlin, saj je težje pričakovati, da bi se tehtnica nagnila na stran kandidata, ki so ga konec leta 2012 odnesle ljudske vstaje.

Vendar se Kangler ne da: »Po naših informacijah, dobivamo jih od občanov, podpora raste in pričakujem, da bo do naslednje nedelje še zrasla. Ljudje delajo predvsem primerjavo med mojim delom in delom gospoda Fištravca in prepričan sem, da bodo znali moje preteklo delo, predvsem pa moj program, ovrednotiti.«

Po anketi Dela je na tretjem mestu Anton Kranjc iz Stranke Mira Cerarja. Tudi Kranjc pravi, da mu podpora počasi raste, in računa, da bodo volivci ob soočenjih kandidatov v naslednjih dneh spoznali, da je »treba voliti priznanega in sposobnega človeka brez škandalov in sodnih odločb«. Če bi se v drugi krog prebil Kranjc - anketa Dnevnika ga, denimo, uvršča na drugo mesto -, bi bil to za Fištravca precej trši oreh. Glasovi se namreč na njegov račun ne bi stekli avtomatično, ker volivci pač ne bi želeli glasovati za protikandidata, marveč je pričakovati tesnejši izid. Kranjc uživa podporo predsednika vlade, to pa, ko je na mizi vprašanje o pomoči države Mariboru, ni zanemarljivo dejstvo.

V Mariboru bi sicer dosedanjo kampanjo in soočenja navkljub številčnosti in pisanosti županskih kandidatov težko označili za razburljiva. Nasprotno, slišati je bilo bolj malo novih stvari in izvirnih idej, kako bi jih lahko uresničili.