Župan bo šel dva dni po volitvah na sodišče

Medvoškemu županu Žagarju tožilstvo očita zlorabo položaja. Po naših informacijah gre za sporni strokovni izlet. 

Objavljeno
29. september 2014 21.10
SLO, SMLEDNIK, 14. 08. 2010 - TRAK SO REZALI OD DESNE RAFAEL JERMAN, DADA JEROVSEK, EVGENIJA LAZARINI, MARKO STIRN, KRISTINA LAZARINI STUPICA IN STANE ZAGAR. (Foto: Mirko Kunsic)
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Medvode – »Večni« medvoški župan Stanislav Žagar se bo moral dva dni po volitvah na okrožnem sodišču v Ljubljani na predobravnavnem naroku izreči o tem, ali se čuti krivega za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Žagar se bo sicer v nedeljo potegoval za svoj šesti županski mandat.

Že večkrat smo poročali, da je tožilstvo konec septembra 2009 zoper Žagarja na okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma petih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja. Po skoraj treh letih preiskave je julija leta 2012 postala pravnomočna obtožnica, ki županu očita dve kaznivi dejanji, za kateri je predpisana kazen od treh mesecev do petih let zapora. Še dobri dve leti kasneje se zdaj zadeva seli na sodišče.

Strokovno na Irsko in v Španijo

Po naših informacijah gre za sporni petdnevni strokovni izlet s 15 udeleženci na Irsko in štiridnevni izlet z osmimi udeleženci v Španijo v mesecu maju leta 2007 in 2008, ki sta se financirala iz občinskega proračuna oziroma postavke reforme kmetijstva. Prve ekskurzije so se poleg župana, članov občinskega odbora za kmetijstvo in zaposlenih v občinski upravi udeležili tudi direktor Kmetijske zadruge Medvode in svetovalci kmetijske službe, drugega pa tudi županova tajnica. Šest udeležencev ekskurzije v Španijo pa je dobilo po sklepu odbora za kmetijstvo za vsak dan tudi polno dnevnico v višini 55 evrov, čeprav so imeli plačane zajtrke in večerje.

Župan Stanislav Žagar, ki smo ga včeraj zaprosili za komentar, je pisno odgovoril, da 7. oktobra ni razpisan predobravnavni narok v zvezi z njegovo odgovornostjo za ekskurziji članov medvoškega občinskega sveta, več pa ni želel pojasniti. Na vprašanje, kaj meni o tem, da bo zadeva na sodišču takoj po volitvah oziroma več kot dve leti po pravnomočnosti obtožnice, je odgovoril, da bi bil vsak njegov komentar poseg v avtoriteto sodišča.

Kampanja teče naprej

Dejstvo, da je župan v kazenskem postopku, pa ni odvrnilo Nestrankarske liste za napredek krajev občine Medvode (v sedanjem občinskem svetu imajo štiri svetnike) in SD (en svetnik), da v predvolilni kampanji ne bi javno podprli Žagarja, ki že skoraj 20 let vodi občino Medvode. Žagar, ki ga podpira skupina volivcev, je bil doslej vedno izvoljen v prvem krogu, najresnejši tekmec letos pa je pravnik Nejc Smole, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo Desusa, NSi in liste Glam – Glas aktivnih Medvoščanov. Smole je včeraj glede županovega vabila na sodišče za Delo povedal, da verjame, da bo sodišče v obravnavah ugotovilo, ali je šlo za zlorabe ali ne. »Če bo zloraba dokazana, je nedopustno, da se je župan odločil za ponovno kandidaturo in s tem še znižal že tako ne previsok ugled lokalne in druge politike. Če želimo, da se pri ljudeh povrne občutek pravne države in zaupanje v lokalno samoupravo, potem mora župan na tem področju postavljati standarde,« je prepričan Smole. Za županski stol v Medvodah se potegujeta še Leon Merjasec (SDS) in Ivo Rep (SMC).