Župan Hudoklin morda ne bo županski kandidat

Kandidatura dosedanjega župana na lokalnih volitvah je menda sporna zaradi zapisnika glasovanja v SLS.

Objavljeno
12. september 2014 21.32
lindic/zupan
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Šentjernej – V občini Šentjernej so v predpisanem roku vložili kandidaturo za novega župana štirje kandidati. Ali držijo neuradne informacije, da je sedanjemu županu Francu Hudoklinu, ki občino vodi že pet mandatov, ne bodo potrdili zaradi domnevnih nepravilnosti v postopku kandidature, nam v občinski volilni komisiji (OVK) včeraj niso hoteli povedati.

»Ne dajem izjav, dokler kandidature ne bodo potrjene z odločbami, te pa vročene vlagateljem, za kar je čas do 16. septembra,« je za Delo dejala predsednica OVK Šentjernej Klementina Zeme. Njena namestnica Tina Gazvoda je bila še bolj redkobesedna, češ da se je OVK pač tako odločila.

Po vztrajanju, da gre za javne informacije, saj so seje občinske volilne komisije javne, je Zemetova povedala, da zaradi njene bolniške odsotnosti njena pomočnica piše odločbe, ki bodo pri naslovnikih najverjetneje v ponedeljek. Povedala je, da vse kandidature ne bodo potrjene. Ali je med njimi tudi Hudoklinova, ni hotela povedati.

Sporno domnevno javno glasovanje

Za novega župana občine Šentjernej so po neuradnih podatkih vložene kandidature Franca Hudoklina (SLS), ki občino vodi od nastanka, torej pet mandatov, Sama Hudoklina (Civilna iniciativa Glas ljudstva), zaposlenega v KGZ Novo mesto, podjetnika Radka Luzarja (Lista Skupaj za prihodnost) in Viktorije Rangus, nekdanje ravnateljice OŠ Šentjernej, ki jo kandidira SDS.

Po naših informacijah je domnevno sporna kandidatura Franca Hudoklina. »Ne vem, kaj naj bi bilo narobe. Moja kandidatura je bila oddana v sredo dopoldne in potrjeno je bilo, da je v redu,« je povedal Franc Hudoklin, ki je nato priznal, da je slišal, da so v zvezi z zapisnikom o glasovanju za kandidaturo v stranki težave. V njem menda piše, da so glasovali javno, kar ni skladno s predpisi.

»Glasovanje je bilo tajno, zato gre za napako, če v zapisniku piše drugače,« je zatrdil Hudoklin. Prepričan je, da bi v OVK na domnevno napako lahko opozorili vlagatelja kandidature, saj je bilo časa za morebitni popravek dovolj, in napoveduje pritožbo na upravno sodišče, če bo kandidatura res zavrnjena.