Župan Muhič v pokoj, naslednik še uganka

Alojzij Muhič se poslavlja, med osmerico nihče ni popolna neznanka, a izrazitega favorita ni.

Objavljeno
01. oktober 2014 12.28
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto − V dolenjski prestolnici je pet dni pred volitvami gotovo le to, da bo dobila novega župana ali županjo, saj Alojzij Muhič kot edini župan iz mestnih občin ne kandidira za svoj tretji mandat. Izvolitev novega župana v prvem krogu ni verjetna, kdo se bo prebil v drugega, je vprašanje za vedeževalko.

Za županski stolček se poteguje osem kandidatov, največ doslej, izrazitega favorita ni, čeprav gre za znane obraze v novomeški politiki in javnosti. Bojan Kekec, Milena Kramar Zupan in Gregor Macedoni so že kandidirali za župana na prejšnjih volitvah, kjer je v drugem krogu Muhič premagal Kekca.

Vsi trije so bili v iztekajočem se mandatu občinski svetniki, Kekec (SDS) in Macedoni opozicijska, zadnji s svojo listo Gremo gor!. Kramar Zupanova je bila na listi SD del koalicije. Stranka jo podpira tudi zdaj, skupaj še z ZZD – Zveza za Dolenjsko in SLS. NSi kot preostanek desnejše usmeritve se je med Kekcem in Macedonijem odločila, da ji je bliže nestrankarski Macedoni.

Vsi sposobni in delavni

Mojca Špec Potočar
, ki je bila pred štirimi leti izvoljena za svetnico na listi županove ZZD, je ves mandat podžupanja in je tudi nadomeščala Muhiča. Rafko Križman je bil podžupan v prejšnjem mandatu, v tem je svetnik, na položaju direktorja JP Komunala Novo mesto pa je zamenjal Kekca.

Popolna politična neznanka ni niti najmlajši kandidat Matic Vidic, ki je prav tako občinski svetnik Zaresa, zdaj kandidira s podporo Popovičeve stranke Slovenija za vedno. Uroš Lubej je do vstajniškega gibanja in sopredsedovanja v Solidarnosti spremljal politiko s svojimi mediji (nazadnje s spletnim Čuvarjem). Še najmanj je bil javno izpostavljen Jože Kobe, ki pa je prav tako vpet v občinsko politiko, saj v občinski upravi vodi urad za gospodarske javne službe, okolje in promet.

Nobenemu od kandidatov se ne da očitati nedelavnosti in nesposobnosti. Ko Kekec ni dobil še enega mandata direktorja Komunale, si je našel službo direktorja družbe SŽ – Infrastruktura. Milena Kramar Zupan je kot direktorica sanirala ZD Novo mesto, Gregor Macedoni je izvršni direktor v Trimu MSS. Mojca Špec Potočar že leta vodi Razvojni center Novo mesto in Območno združenje RK.

Rafko Križman je na vodilni položaj v Komunali prišel z enakega na Agenciji za šport. Lubej se poleg učiteljevanja ukvarja z medijskim držanjem ogledala politiki, Vidic pa pri sedemindvajsetih v svojem podjetju daje kruh devetim mladim in je dejaven v zagonskem podjetništvu. Jože Kobe je zadnjih osem let vodil vse večje okoljske projekte v občini in vmes dobro leto še občinsko upravo.

O problemih se strinjajo

Kandidati se strinjajo o glavnih problemih in prednostnih nalogah. Skoraj vsi so na prvo mesto postavili preskrbo s pitno vodo, saj morajo prebivalci zdaj ob vsakem večjem nalivu prekuhavati vodo iz vodovoda. Opozarjajo tudi na propadanje in neurejenost mestnega jedra – predvsem Glavnega trga, Rozmanove ulice, tržnice, narodnega doma, nekdanje občinske stavbe na Novem trgu in avtobusne postaje.

Med drugimi problemi so izpostavili še Center za ravnanje z odpadki Dolenjske, ki nedograjen spravlja okoliško prebivalstvo v obup s smradom, slabo športno infrastrukturo z nedograjenim Portovaldom, neurejenost prometa in neizkoriščenost potencialov v gospodarsko najmočnejši občini.

Križman je opozoril na predrag najem prostorov za Razvojno izobraževalni center (RIC), Macedoni, Lubej in Vidic pa med glavnimi problemi vidijo zastarelo delovanje občine, lobije, korupcijo, klientelizem in politično kadrovanje. Med glavnimi nalogami omenjajo ustvarjanje razmer za prihod novih investitorjev in nova delovna mesta ter učinkovitejše pridobivanje sredstev EU.

Muhič ponosen na opravljeno

Muhič kljub kritikam v zadnji predvolilni kampanji ni dobival pretirano nizkih udarcev. V pokoj odhaja s prepričanjem, da ima čisto pod preprogo. Prepričan je, da je bilo uresničenega vsaj tri četrtine zastavljenega, razume pa, da večina vidi predvsem četrtino neizpolnjenih obljub.