Županski kandidati v Murski Soboti o brezdomcih

Bralci sprašujejo, županski kandidati odgovarjajo.

Objavljeno
03. oktober 2014 12.51
gerenčer zavetišče
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bralka Nevenka: Ali boste storili kaj za brezdomce?

Aleksander Jevšek (SD): V Murski Soboti že deluje zavetišče za brezdomce. Je v soseščini, kjer živim tudi sam, tako da se z ljudmi, ki v zavetišču živijo, večkrat srečujem. Veseli me, da so brezdomci, ki živijo v zavetišču in tisti, ki skrbijo za njegovo delovanje dokazali, da zavetišče ni moteče v naselju, kaj šeld, da bi ogrožalo varnost v soseščini. Prav fajn so, še posebej, ko organizirajo tradicionalne piknike.

Kot župan bom podprl širjenje zavetišča za brezdomce v Murski Soboti, kot aktivist v humanitarni organizaciji bom sodeloval v akciji »viški hrane«, s katero vsak dan poskrbimo za prevoz hrane, ki jo ne uspejo prodati v trgovinah v zavetišče, kot dober sosed pa bom še naprej z brezdomci pokramljal in tudi tako spoznal njihove želje in potrebe.

Romeo Varga (Združena levica): V Murski Soboti že deluje zavetišče za brezdomce in kolikor poznam ekipo, ki se s tem ukvarja, to delajo zelo dobro. Financiranje zavetišča ne sme priti pod vprašanje, sicer pa je potrebno brezdomce čim prej integrirati v družbo.

Drago Šiftar (skupina volivcev): Problem brezdomcev je vsekakor treba urediti in to bom storil s pomočjo nevladnih organizacij, ki imajo s tem tudi največ izkušenj. Seveda ob moji popolni podpori, če bom izvoljen za župana.

Jasmina Opec (SLS): »V Murski Soboti zavetišče za brezdomce že obstaja. Ker je skupno bivanjsko bivališče za vse tiste, ki so v stiski zaradi stanovanjskega problema in pomanjkanja osnovnih življenjskih potrebščin, izjemnega pomena za lokalno skupnost, da poskrbi za svoje socialno najbolj ogrožene so-občane, nameravam vzpostaviti intenzivnejšo podporo obstoječemu zavetišču za brezdomce. Tudi v smeri, da se ljudi, ki bivajo v zavetišču, čim hitreje in čim lažje ponovno vključi v družbo. To želim doseči tudi s pomočjo spodbujanja ustvarjalnosti, saj sem prepričana, da imamo vsi pridne roke in da tudi brezdomci znajo ustvarjati z lastnimi rokami, tako da bodo lahko ponovno zaslužili tudi svoj lastni dohodek ter svoje morebitne ročne izdelke prodajali tudi v okviru projekta mestne družabne tržnice, ki jo nameravam vzpostaviti.«

***

Na vprašanje niso odgovorili: Olga Belec (NSP), Jožef cesar (Desus), Blanka Denko Čeh (Akacije), Luka Perš (skupina volivcev), Anton Štihec (SDS, NSi in skupina volivcev).