Danes: o interpelaciji zoper Čuferja in Šrot na sodišču

Poslanci SDS se bodo danes odločali o vložitvi interpelacije zoper finančnega ministra.

Objavljeno
17. september 2013 09.17
Novinarska konferenca Alenke Bratušek in Uroša Čuferja v Ljubljani 29.maja 2013
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

  Ljubljana - Poslanci SDS se bodo danes odločali o vložitvi interpelacije zoper finančnega ministra Uroša Čuferja. Poslance je zmotila po njihovem mnenju sporna razrešitev poslanca SDS Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V primeru vložitve bi bila to prva interpelacija za ministra iz vlade Alenke Bratušek.

 

Vlada je na petkovi dopisni seji namreč pri Širclju ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja DUTB, ki predstavlja osrednjo orodje za sanacijo razmer v bančnem sistemu.

 

V SDS pa menijo, da sta minister Čufer in vlada ravnala nezakonito, saj zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank določa, da »se za neizvršne direktorje upravnega odbora DUTB ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije in ki določajo, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah.«

 

 

 

Po poslovniku DZ lahko interpelacijo vloži najmanj deset poslancev. Šircelj se sicer še ni odločil, ali bo odločitev vlade o njegovi razrešitvi spodbijal tudi s pravnimi sredstvi.

Nadaljevanje obravnave tožbe Pivovarne Union proti Bošku Šrotu

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljevala obravnava tožbe Pivovarne Union proti nekdanjemu prvemu možu Pivovarne Laško Bošku Šrotu in družbi Atka-Prima, prek katere je Šrot obvladoval laško pivovarno. Pivovarna Union od Šrota in Atke-Prima zahteva 51 milijonov evrov, za kolikor naj bi bila oškodovana s spornimi posojilnimi pogodbami.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Kasneje pa so družbe Pivovarna Laško, Radenska in Pivovarna Union, menda po Šrotovih navodilih, po ocenah revizorjev sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe.

Takratni prvi mož Fructala Toni Balažič je na eni od dosedanjih obravnav na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil, da je Šrot na enem izmed sestankov direktorjev družb sistema Laško poudaril, da bodo v skupini delovali kot dvostopenjski koncern. Ena stopnja koncerna bo proizvajala pijače, v zgornjem delu koncerna pa bosta Infond Holding in Center Naložbe.

Balažič je dejal, da je Šrot poudaril pomen pomoči med družbami v sistemu. Direktorjem odvisnih družb je bilo, tako Balažič, tudi pojasnjeno, da so navodila v sistemu dovoljena ter da mora obvladujoča družba v primeru nastale škode zaradi danih posojil to povrniti.

Določeni krediti so bili vrnjeni do konca leta 2008, po tem ne več in so sedaj predmet tega postopka. Štiri odvisne družbe Pivovarne Laško so vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter njenega lastnika in nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Šrota. Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupni višini 116,7 milijona evrov.

Doslej so na novogoriškem sodišču obravnavali tožbo Fructala proti Šrotu, na celjskem sodišču tožbo Pivovarne Laško, v Ljubljani pa poteka tožba Pivovarne Union.

 

STA012 2013-09-17/04:00