Ta teden se bo dogajalo ...

Čakata nas dva praznika, mednarodna znanstvena konferenca in začetek kampanje za predčasne volitve.

Objavljeno
30. oktober 2011 09.11
Posodobljeno
31. oktober 2011 06.00
G. U., B. H., NeDelo
G. U., B. H., NeDelo
Praznično

Danes in jutri praznujemo dva državna praznika, protestantski dan reformacije in katoliški vsi sveti oziroma dan spomina na mrtve. Kot po navadi jima bo posvečenih nekaj proslav in polaganje vencev pred spomenike, predvsem v torek pa se bodo ljudje množično odpravili na pokopališča. In še bolj množično prižigali sveče. V tem so Slovenci menda svetovni rekorderji. A sveč že od lani ne mečejo več na odlagališča, ampak jih zbirajo in predelujejo. Od porabljenih sveč lahko reciklirajo vse, plastično ohišje, ostanke voska oziroma parafina in kovinski pokrov, zato je zelo pomembno, da sveče po uporabi romajo v poseben zabojnik in ne med navadne smeti.

Delali bodo spravo

Po enem večjih krščanskih praznikov vseh svetih bo Rimskokatoliška cerkev spet hitro v pogonu. V četrtek se bo začela štiridnevna mednarodna znanstvena konferenca Možnosti in pomen sprave; večino časa bo potekala v Domu sv. Jožefa v Celju, v petek pa tudi na ljubljanski teološki fakulteti. Na konferenci pod okriljem Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga v Avstriji se bodo posvetili temu, kako posamezniki, skupine in družbe odpravljajo posledice nasilja, trpljenja, krivic in zločinov, ki jih ni mogoče pozabiti. To je sprava. Organizatorji pravijo, da so družbe, v katerih je sprava boljše uspela, svobodnejše in manj razcepljene. Med družbe, v katerih je uspela manj, kot bi lahko, po njihovem prepričanju spada tudi slovenska. Eden od razlogov je, da pod Alpami sprave ne znajo pravilno doseči. Znanje o tem, kako jo utrditi, bo širila kopica predavateljev. Največ jih bo s teološke fakultete, prišli pa bodo tudi z drugih fakultet iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Začela se bo volilna kampanja

V četrtek se bo začela kampanja za predčasne volitve v državni zbor. Po podatkih Ajpesa je posebne volilne račune odprlo 24 strank, list in posameznikov – poleg vseh parlamentarnih (LDS, SDS, SLS, Zares, Desus, SNS, oba poslanca narodnosti) tudi zunajparlamentarne, ki so nekoč že bile v državnem zboru (SMS – Zeleni Evrope in NSi), novonastale (Demokratična stranka dela Franca Žnidaršiča, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije Matjaža Hanžka, Lista Virant, Lista Zorana Jankovića, župansko Gibanje za Slovenijo) in nekaj medijsko manj izpostavljenih (Stranka enakih možnosti, Akacije, Naprej Slovenija, Stranka humana Slovenija, Stranka slovenskega naroda, Neodvisna stranka Pomurja). Župan Kopra Boris Popovič je odprl dva računa, naziv imetnika enega je Avion, drugega pa Evo 12. V petek so tudi Zeleni Slovenije napovedali svoj nastop. 
Vendar odprtje volilnega računa še ne pomeni, da se bodo predstavniki vseh teh strank in list v resnici potegovali za mesta v državnem zboru. Do 9. novembra morajo namreč predložiti še ustrezno število podpisov – bodisi tri podpise poslancev bodisi stranke po 50 oziroma sto podpisov volivcev na volilno enoto, liste pa po 1000 podpisov na volilno enoto, kar pomeni skupaj 8000. Gibanje za Slovenijo je edino, ki je krenilo po slednji, nedvomno težji poti, parlamentarne stranke imajo podpise treh poslancev, prav tako Demokratična stranka dela, ki jo bodo podprli Franc Žnidaršič, Vili Rezman in po naših neuradnih informacijah tudi nekdanja članica SD Janja Klasinc. Pri Listi Zorana Jankovića se še niso odločili, ali bodo kandidaturo vložili s poslanci – v njihovih vrstah sta Matjaž Zanoškar (prej Desus) in Renata Brunskole (prej SD), podprl jih je tudi Alojz Posedel (prej Zares) – ali bodo zbirali podpise; Gregor Virant pa je že ob ustanovitvi stranke napovedal, da bodo zbirali po volilnih enotah in ne bodo sklepali »kravje kupčije« z nikomer. Zeleni Slovenije so sporočili, da so potrebne podpise že zbrali.