Ta teden se bo dogajalo ...

Z današnjim dnem začne veljati nov zakon o državnem tožilstvu, v Londonu pa se začenja Svetovna turistična borza.

Objavljeno
06. november 2011 11.17
Posodobljeno
07. november 2011 05.00
NeDelo
NeDelo
Novi tožilski zakon

Zadnja leta se je nekako uveljavilo mnenje, da je Slovenija leglo organiziranega in predvsem gospodarskega kriminala. To je najbrž pretirana ocena, vendar imajo organi pregona kljub temu nemalo preglavic s preganjanjem tovrstnih kaznivih dejanj. Zato so na ministrstvu za pravosodje spisali nov zakon o državnem tožilstvu, ki bo začel veljati danes. Pomembna novost je spremenjena organizacijska umestitev sedanje skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Z novim zakonom bo skupina postala dvanajsto, specializirano državno tožilstvo. Pristojno bo za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, na njem bo delalo 21 najbolje usposobljenih državnih tožilcev v državi. Nove pristojnosti, predvsem v postopkih imenovanja vodij državnih tožilstev, pri sprejemanju in oblikovanju politike pregona, sprejemanju meril za kakovost dela državnih tožilcev in meril za uspešnost pregona bo imel državnotožilski svet. V njem bo devet članov; štirje voljeni tožilci, en vodja okrožnega državnega tožilstva – imenoval ga bo minister za pravosodje – in štirje pravni strokovnjaki, ki jih bo na predlog predsednika države izvolil državni zbor. Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da bo novi zakon pripomogel k učinkovitejšemu pregonu zlasti gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj. (G. U.)

Turizem 
se predstavi

Danes se bo v Londonu začel najpomembnejši dogodek potovalne industrije Svetovna turistična borza (World Travel Market – WTM), ki bo trajala vse do četrtka. Slovenija se bo na borzi WTM v Londonu predstavila z regijo Julijske Alpe. V torek bodo v okviru novinarske konference z naslovom Zelena, Aktivna, Zdrava Slovenija, predstavljene promocijske aktivnosti v povezavi z Olimpijskimi igrami 2012 v Londonu ter turistična ponudba z vidika uresničevanja in razvoja odgovornega turizma. (H. K.)

Trajnostna energetika

V Greenpeaceu bodo v sredo ob 11. uri nasproti državnega zbora pripravili aktivnost, s čimer nameravajo politične stranke, ki kandidirajo na letošnjih volitvah, pozvati k podpori razvojnemu preboju Slovenije s pomočjo trajnostne energetike. Greenpeace bo na dogodek povabil tudi predstavnike političnih strank, ki bodo lahko simbolično izrazili svojo podporo načelom trajnostne energetike. Sredin dogodek je prvi od načrtovanih dogodkov med predvolilno kampanjo, s katerimi bodo pripadniki okoljevarstvene organizacije opozarjali na pomen strankarskih usmeritev glede trajnostne energetike in zelenega razvoja Slovenije. (H. K.)

Ekološki zgledi

Predstavništvo evropske komisije v Sloveniji, Urad Vlade RS za komuniciranje in Umanotera bodo v sredo na novinarski konferenci predstavili projekt Slovenija znižuje CO2: dobre prakse. Na novinarski konferenci bodo sogovorniki predstavili 20 izbranih primerov dobrih praks, ki uspešno znižujejo izpuste CO2: 15 slovenskih in pet tujih. Te primere bodo v naslednjih mesecih podrobneje predstavili zainteresirani javnosti po Sloveniji ter sestavili priporočila za njihovo nadaljnje širjenje in uporabo. (H. K.)