V novem tednu ...

V naslednjih dneh bodo mladi učili starejše o računalnikih, začne se projekt Rastoča knjiga, predsednik bo razpustil parlament.

Objavljeno
16. oktober 2011 19.51
Posodobljeno
17. oktober 2011 06.00
H. K., G. U., Nedelo
H. K., G. U., Nedelo
Ostanimo v stiku!

Od ponedeljka do petka bodo mladi prostovoljci predstavnike generacije svojih dedkov in babic navdušili za rabo računalnika. Izobraževanja bodo potekala po knjižnicah, šolah in domovih za starejše po vsej Sloveniji. Medgeneracijsko sodelovanje je del vseslovenskega prostovoljskega projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki bo povezal dve generaciji. Njegov namen je z medgeneracijskim sodelovanjem izboljšati računalniško pismenost starejših. Več informacij: http://www.simbioza.eu/

Rastoča knjiga

V sredo ob 11. uri bodo pri kipu Deklice z rastočo knjigo v ljubljanski Župančičevi jami o knjigi in pomenu projekta Rastoča knjiga spregovorili predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, akademik in za zdaj še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednica društva Rastoča knjiga Cvetka Selšek. Že deset let državni svet skupaj s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, občino Ljubljana, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Narodno in univerzitetno knjižnico ter Društvom Rastoča knjiga skrbi za rast in razvijanje projekta Rastoča knjiga ob ljubljanskem parku Navje. Projekt je nastal kot pomnik knjigi, simbolu slovenstva, na katerem utemeljujemo tudi povezovanje z drugimi narodi. V tem času je prerasel v mednarodni projekt Združene rastoče knjige sveta, ki se mu vsako leto pridruži več držav, so se pohvalili v JSKD. Letos se tako knjigam iz Finske, Indije, Irske, Norveške in Rusije – obiskovalci parka si jih po predstavitvi vsake države lahko ogledajo na zaslonih – pridružujejo še knjige iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Italije Francije in Srbije. Simbol rastoče knjige je deklica, katere knjiga se vsako leto dvigne za dva centimetra, ko jo oplemeniti nov verz. Letos bo to verz Miroslava Košute: »S knjigo listam v lepoto in skrivnost samega sebe.«

Prvi predčasni razpust

Kot je napovedal v intervjuju za Sobotno prilogo Dela, bo v petek minuto po polnoči predsednik države Danilo Türk podpisal odlok o razpustitvi parlamenta; s tem se mu bo izpolnila velika želja, da se bo vpisal v zgodovino, saj do zdaj še noben predsednik ni imel te možnosti. Istega dne bo razpisal predčasne volitve, ki bodo, kot je znano, 4. decembra. Gre samo za formalnosti, saj so se politični akterji vse dogovorili že pred časom. Decembrske volitve bodo letos nadvse zanimive, saj je skok novih igralcev v politično areno popolnoma premešal karte. Po sobotni anketi Dela je dolgo časa vodilno SDS s prvega mesta brcnila še neustanovljena stranka oziroma lista ljubljanskega župana Zorana Jankovića, SDS je bila druga, tretjo mesto je zasedla prav tako še neustanovljena lista nekdanjega ministra za javno upravo Gregorja Viranta, četrti je bil DeSUS, peta pa bi bila zdaj največja stranka socialnih demokratov. Vsi drugi bi po izidih ankete ostali pred vrati parlamenta.

Vitalni upokojenci


Če ankete večini sedanjih parlamentarnih strank ne kažejo najboljše, pri DeSUS nimajo tako velikih skrbi. Njihova podpora ostaja dokaj visoka. Še višja pa je samozavest upokojenske stranke, predvsem predsednika Karla Erjavca. Po njegovem mnenju je DeSUS »naravni zmagovalec« volitev. Menda je DeSUS edina stranka, ki ni povezana z lobiji in s kapitalom, temveč prava socialna stranka. Program, s katerim nameravajo postati zmagovalci volitev, Erjavec pa mandatar, bodo sprejeli v petek, na kongresu na Bledu.

Zlati red 
za Boscarola

Predsednik Danilo Türk bo v petek z zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel za njegov prispevek k razvoju do okolja prijazne tehnologije ter za uveljavljanje zmagovite inovativne filozofije, s katero je tudi Slovenijo postavil med tehnološke velesile. Pred kratkim je podjetje Pipistrel prejelo že tretjo prestižno Nasino nagrado na tekmovanju električnih letal v Kaliforniji, vendar so kmalu za tem v javnosti odjeknile napovedi, da bo Ivo Biscarol (na fotografiji) vsaj del svoje proizvodnje preselil v podjetništvu menda bolj naklonjeno Italijo.

Prvi župan 
bo imel stranko


Najbolj vroče ime letošnjih volitev, ljubljanski župan Zoran Janković, bo v soboto v Kinu Šiška ustanovil svojo stranko. Imenovala naj bi se Pozitivna Slovenija – Lista Zorana Jankovića. Takrat bo Janković najbrž tudi razkril, ali bo med kandidati ali pa se bo ponudil le za mandatarja.