V novem tednu

Bodoči diplomati o OZN, Pozitivna Slovenija o svojem predsedniku, guverner Jazbec o stanju bančnega sistema.

Objavljeno
21. september 2013 20.20
Posodobljeno
23. september 2013 06.00
Bratušek Janković
G. U., Nedelo
G. U., Nedelo

Simulanti OZN

Čeprav Slovenija ni ravno diplomatska velesila, sposobnim diplomatom vrata na pomembne položaje na mednarodnem parketu niso zaprta. Najviše v najpomembnejši svetovni organizaciji, Združenih narodih, je prilezel bivši predsednik države Danilo Türk: v letih od 2000 do 2005 je bil v stekleni palači ob East Riverju v New Yorku pomočnik generalnega sekretarja ZN za politične zadeve in se je neuspešno potegoval tudi za položaj generalnega sekretarja.

Za nadobudne študente, mogoče bodoče diplomate, v Sloveniji že šest let prirejajo simulacijo Združenih narodov SiMUN, konferenco, na kateri mladi razpravljajo o aktualnih mednarodnih zadevah, se spoznajo z načinom dela Organizacije Združenih narodov in izboljšajo svoje pogajalske in komunikacijske sposobnosti. Letošnji SiMUN se bo začel danes popoldne z otvoritveno slovesnostjo na Fakulteti za družbene vede (FDV) in bo trajal do petka, na njem pa bo sodelovalo več kot 80 domačih in tujih študentov.

Na konferenci se bodo udeleženci podrobno seznanili z načinom delovanja treh pomembnih organov ZN; poleg simulacije najpomembnejšega, Varnostnega sveta bosta »zasedala« še Svet za človekove pravice in Svet za ekonomske in socialne zadeve. Organizator, Društvo za spodbujanje in razvoj mednarodnih odnosov MEOS, pripravlja tudi delavnice, okrogle mize in večerne aktivnosti, na katerih bo poudarek na druženju, spoznavanju Slovenije, njene kulture in tradicije. Častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor, diplomant politologije mednarodne usmeritve na FDV.

Pozitivni golaž

Stranka z največ poslanci v državnem zboru, Pozitivna Slovenija, bo v torek končala evidentiranje kandidatov za predsednika stranke. Da se bo na kongresu 19. oktobra za to mesto potegovala, je napovedala predsednica vlade in zdaj nekako začasna voditeljica stranke Alenka Bratušek. Kadrovska kolobocija v PS se je začela januarja letos, ko je komisija za preprečevanje korupcije objavila poročilo, v katerem je ugotovila, da takratni premier in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in ljubljanski župan in ustanovitelj ter takratni predsednik PS Zoran Janković ne znata pojasniti, kako sta prišla do svojega premoženja. Janša se na poročilo pričakovano ni oziral, zato so bili ogorčeni njegovi koalicijski partnerji in so ga brcnili s položaja premiera. V SDS je položaj ohranil. Tudi Janković se je najprej delal Francoza, zaradi velikih pritiskov pa je najprej zamrznil predsedniški položaj v PS in marca, po imenovanju nove vlade, v kateri ima njegova stranka glavno besedo, tudi odstopil. Ohranil pa je položaj župana Ljubljane. Vendar v torek še ne popolnoma jasno, kdo vse bo potegoval za mesto predsednika PS, saj lahko evidentirani svojo kandidaturo potrdijo do 2. oktobra. Janković še ni potrdil, da bo kandidiral. Pojavljajo se celo govorice, da bo zapustil PS in ustanovil novo stranko.

S polnimi usti

Na delovnih in poslovnih zajtrkih, brunchih, kosilih, večerjah in podobnem, na katerih se srečujejo bolj ali malo manj pomembne osebnosti, se običajno veliko govori in bolj malo je.

Enega takšnih dogodkov, poslovno kosilo, bosta v sredo popoldne v ljubljanskem hotelu Slon pripravila združenje mladih za demokracijo, svobodo in razvoj Mreža idej in Akademsko društvo Pravnik. Osrednji gost bo nov in dokaj mlad guverner Banke Slovenije, profesor ekonomije v Ljubljani in Prištini, nekdanji svetovalec Mednarodnega denarnega sklada na Kosovu in v Surinamu, Boštjan Jazbec.

Kot mož z razmeroma bogatimi izkušnjami in menda dobrimi manirami bo seveda prijeten sogovornik, čeprav bo govoril o kočljivi temi, sedanjem stanju in prihodnosti slovenskega bančnega sistema. Kaj bo na jedilniku poleg Jazbeca, pa niso napovedali.