Ali bo slovenska konoplja dovoljena, še ni jasno

Od tega tedna se sme industrijsko konopljo uporabljati v prehrani, vendar ne še slovenskih sort.

Objavljeno
28. maj 2015 17.48
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Ministrstvo za kmetijstvo je omogočilo gojenje industrijske konoplje tudi v prehrambne namene. Težava zdaj je, da morajo slovenski pridelovalci kupovati francoska semena, avtohtone vrste imajo namreč večjo vsebnost THC, so pa kakovostnejše.

Predstavniki Ekoci Slovenije s somišljeniki in vzdrževalci semen so ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročili semena industrijske konoplje iz Prekmurja, Savinjske doline in Gorenjske za vpis na ohranjevalni seznam semen. Po spremembi pravilnika je namreč gojenje industrijske konoplje za prehrano dovoljeno. Ostalo pa je določilo, da za industrijsko konopljo in ne edino rastlino, ki je razvrščena v skupino najhujših drog, velja omejitev 0,2 odstotka THC.

Semenska raznolikost

Židan je poudaril, da industrijska konoplja lahko v Sloveniji postane uspešna poslovna priložnost. Po podatkih Evropske zveze za pridelavo industrijske konoplje v Sloveniji od skupno 17.523 hektarov pridelujemo industrijsko konopljo na skoraj treh odstotkih površin, kar nas uvršča v sam vrh pri deležu pridelave konoplje na prebivalca. »Z objavo pravilnika v uradnem listu je ministrstvo tako odstranilo še eno izmed administrativnih ovir na poti pridelave te zelo vsestransko uporabne industrijske rastline,« je dejal Židan in dodal, da slovenska semena pomenijo gensko raznolikost.

Nova sprememba pravilnika

Semena slovenske industrijske konoplje, ki so mu jih izročili, bodo po poljskem preizkusu in analizi na Kmetijskem inštitutu Slovenije vpisana v sortno listo. Vendar še ni jasno, ali bo konopljo iz teh semen v Sloveniji sploh dovoljeno gojiti. »Omejitev 0,2 odstotka THC je še vedno v veljavi. Glede vsebnosti THC v 'avtohtoniih sortah' pa ni podatkov. V primeru previsoke vsebnosti, glede na podatke o starih sortah v Sloveniji, ki jih je na Biotehniški fakulteti proučeval prof. Spanring v osemdesetih letih, vsebnost THC ne bo presegala 0,3 odstotka, kar bo ob ustrezni spremembi zakonodaje omogočalo tudi pridelavo teh sort,« odgovarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. Postopek pridobivanja soglasja od ministrstev za notranje zadeve in za zdravje se bo za novo spreminjanje pravilnika znova zavrtel.

Konopljo je treba osvoboditi

»Premik omejitve z 0,2 odstotka na 0,9 odstotka THC ne pomeni veliko. Po svetu gojijo konoplje s čim večjim odstotkom THC, saj je ta najpomembnejši kazalnik odličnosti, taka konoplja je najbolj odporna na škodljivce in vremenske neugodnosti, zato je poraba pesticidov praktično nična, ima največja semena z najboljšimi olji in najdaljša stebla z najmočnejšimi vlakni,« ob tem pravijo v Slovenskem konopljinem socialnem klubu.

Člani mreže Plan B za Slovenijo Slovenski E-forum, Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Inštitut za trajnostni razvoj in zadruga Konopko bodo s pomočjo državnega sveta zaradi vseh odprtih vprašanj 1. junija pripravili 1. nacionalno konferenco o industrijski konoplji: Industrijska konoplja – pozabljena poljščina – nova priložnost.