Balkan Rivers Tour: Sprožili smo val, ki ga moramo zdaj dobro posurfati

Kampanja proti novim hidroelektrarnam na balkanskih rekah se bliža koncu. Pogovarjali smo se z vodjo projekta Rokom Rozmanom.

Objavljeno
18. maj 2016 11.18
Mo. B.
Mo. B.

Kajakaši bodo v petek po 35 dneh in 23 preveslanih rekah sklenili kampanjo Balkan Rivers Tour, s katero opozarjajo na sporne načrte gradnje novih hidroelektrarn, ki bi pregradile še nekaj zadnjih evropskih neokrnjenih rek.

Pobudnik in vodja kampanje Rok Rozman je nad odzivom presenečen. »Da bo tako dobro, si niti jaz niti kdo drug ni mogel predstavljati,« je včeraj pozno popoldne, med pripravami na današnji vrhunec kampanje − protest na reki Vjosi, povedal za Delo.

V zadnjem pogovoru za Delo je dejal, da ga je navdušil predvsem odziv domačinov, pritegnili pa so tudi pozornost številnih medijev. »Dobili smo informacije, da so tudi politiki dobro obveščeni o tem, kaj se dogaja.« Pri hidroelektrarni na Langarici pa so jih pričakali tudi avstrijski upravitelji objekta, da bi jim pomagali prečkati jez, čeprav jih ni nihče prosil. Po njegovih besedah je to dokaz, da je vest o njihovi kampanji dosegla vse, ki jih je morala.

Na vprašanje, kaj bo sledilo petku, ko bodo njegov kajak, prekrit s podpisi podpornikov kampanje, predali albanskemu premieru, je odgovoril, da nameravajo »zgodbo peljati naprej«. »Sprožili smo val, ki ga moramo zdaj dobro posurfati,« je povedal in dodal, da nameravajo svojo izkušnjo in sporočilo strniti tudi v dokumentarni film.

Vabljeni k poslušanju pogovora, v katerem smo ga za konec vprašali tudi, katera balkanska reka ga je najbolj prevzela.

Preberite še:

Z vesli nad jezove: Farsa o zeleni energiji

Z vesli nad jezove: Izjemna Črna gora

Z vesli nad jezove: Ko na valovih začutiš življenje

Po ovinkih reke Zrmanje

Od Zrmanje do Neretve

Prvi korak je najtežji