Bolj zeleni rastlinjaki

Objavljeno
03. februar 2012 10.42
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Evropskim znanstvenikom je s projektom Euphoros uspelo zmanjšati porabo energije v rastlinjakih za polovico. Poleg prihranjene energije so zmanjšali tudi porabo vode in gnojil za 30 odstotkov in pesticidov za desetino. Pri tem so ohranjeni visoki proizvodni standardi in finančna povračila.

Razvili so premaz za steklene panele, ki uravnoveša prepustnost svetlobe, difuzijo in toplotno izolacijo. Poleg tega so uporabili nova plastična prekrivala, ki ščitijo rastline pred škodljivci in izboljšujejo notranje okolje rastlinjaka. Razvili so prototip, ki poleti lahko shranjuje toploto in jo pozimi sprošča v rastlinjak. Razvili pa so še proces za recikliranje porabljenega substrata v uporaben gradbeni material.

Znanstveniki so proučevali proizvodnjo paradižnika in vrtnic v različnih rastlinjakih po Evropi. Štiriletni projekt je vreden 4,5 milijona evrov, od tega je EU namenila tri milijone. Njegov ključni cilj je ustvariti sistem, ki bo deloval na raznovrstnih rastlinah v različnih podnebnih in gospodarskih pasovih EU. Ba. Pa.