Bratuškova verjame, da Južni tok bo

Srečanje Bratušek - Medvedjev: še veliko potenciala za gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo.

Objavljeno
10. december 2013 13.35
RUSSIA-SLOVENIA-DIPLOMACY
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA

Moskva - Predsednika slovenske in ruske vlade Alenka Bratušek in Dmitrij Medvedjev sta se danes v Gorkem dotaknila tudi projekta Južni tok. Kot je ocenil Medvedjev, ne želijo zaostrovati zapleta, do katerega je prišlo na ravni EU, čeprav se z očitki ne strinjajo. Bratuškova je medtem izrazila pričakovanje, da bodo ti problemi rešeni in da projekt bo, poroča STA.

Predsednika obeh vlad sta po srečanju poudarila, da so odnosti med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven. Kot dobro sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje, a sta se strinjala, da je prostora za nadaljnji razvoj na tem področju še precej.

Kot je na novinarski konferenci po sestanku v Gorkem povedal Medvedjev, je dialog med državama konstruktiven, potrdila pa se je tudi kontinuiteta odnosov. Odnosi po njegovih besedah napredujejo ne glede na »nekatere komplikacije v gospodarskem sistemu na sploh«. Gospodarsko sodelovanje med državama je namreč raslo tudi v času najhujše krize.

Med nalogami za prihodnost pa je ruski premier vendarle izpostavil tudi povečanje obsega investicij, ki da zdaj še ni dosegel najvišje ravni, tako da naj bi bilo še veliko rezerv za nadaljevanje. V prihodnje bosta državi tako izboljševali strukturo bilateralne trgovine. Medvedjev je kot pomembno področje sodelovanja omenil energetiko oz. projekt Južni tok. Ob tem je pristavil, da ceni stališče slovenskega vodstva, ki podpira ta projekt.

Možnosti gospodarskega sodelovanja tudi v turizmu, IKT-ju in farmaciji

Med možnostmi za krepitev gospodarskega sodelovanja je izpostavil tudi turizem, pri čemer je v zvezi z danes potrjenim programom aktivnosti izrazil upanje, da bo prispeval ne le k zvišanju števila turistov, temveč tudi k naložbenim dejavnostim. Prav tako priložnosti vidi v informacijsko-komunikacijski tehnologiji (IKT) in farmaciji.

Predsednik ruske vlade je ocenil še, da slovenski poslovni krogi dobro delujejo na skoraj vsem ruskem ozemlju. Kot je pojasnil, se na ravni regij pripravlja več sporazumov o sodelovanju, eden pa je bil podpisan danes.

Da je dialog v zadnjih letih dosegel zelo visoko raven, se je strinjala tudi Bratuškova. Delila je tudi mnenje, da je gospodarsko sodelovanje dobro, a da bi bilo lahko v določenih dejavnostih še boljše. Glede na to, da je več slovenskih investicij v Rusiji kot ruskih v Sloveniji, je po njenih besedah še veliko prostora za vlaganja z ruske strani. Rusi bi lahko med drugim investirali tudi v lesno-predelovalno industrijo, je menila. Pristavila je, da je vesela dobrega odziva na jutranji rusko-slovenski investicijski konferenci.

Slovenska premierka je pojasnila še, da je ponosna, da pri trenutno največjem ruskem projektu, pripravi olimpijskih iger v Sočiju, sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki.

Podpisali več dokumentov o sodelovanju

Ob tej priložnosti je bilo danes podpisanih več dokumentov: o vojaško-tehničnem sodelovanju, o nadzoru in sodelovanju v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami, o programu skupnih ukrepov na področju turizma, o sodelovanju na področju telesne vzgoje in športa ter o sodelovanju slovenskega ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo z vlado Jaroslavske pokrajine.

Glede danes podpisanih petih sporazumov med državama je Bratuškova poudarila, da je njena želja, da ne ostanejo le mrtva črka na papirju, temveč doživijo realizacijo.