Danes bo sončno, jutri spet manj

Na Primorskem sončne elektrarne danes zadovoljijo vse potrebe gospodinjstev.

Objavljeno
10. december 2015 18.28
bsa/Ljubljana
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu je še največ elektrike proizvedla sončna elektrarna v Lescah, za kar 87 odstotkov potreb gospodinjstva. Danes bo sonce bolj blagodejno sijalo na elektrarni v Novi Gorici in Portorožu, proizvedli bosta dovolj elektrike za vse potrebe.

Danes bo po napovedi EnergizAIR največ elektrike proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Novi Gorici, kar 11,2 kilovatne ure (kwh) oziroma 102 odstotka potreb povprečnega slovenskega štiričlanskega gospodinjstva. To po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Sončna elektrarna v Novi Gorici bo tako lahko poleg vseh naprav gospodinjstva napajala še dodaten računalnik. Zelo blizu bo po proizvodnji še elektrarna v Portorožu (1,8 kWh), kar bo zadoščalo za vse naprave gospodinjstva, a brez računalnika.

Druge elektrarne bodo proizvedle manj. V Ljubljani bo iz svetlobe sonca nastalo 8,6 kWh elektrike (79 odstotkov potreb), v Mariboru pa 8,3 kWh (76 odstotkov potreb). V Novem mestu bo sončna elektrarna proizvedla 7,1 kWh (65 odstotkov potreb), v Lescah 5,8 kWh (53 odstotkov potreb), v Murski Soboti pa le 4,7 kWh, kar bo zadoščalo za 43 odstotkov potreb oziroma za velike gospodinjske aparate, računalnik in stanje pripravljenosti.



Manj elektrike v soboto

V soboto se bo proizvodnja vseh sončnih elektrarn kar krepko zmanjšala. Prvi bo Portorož, sončna elektrarna na Obali bo proizvedla osem kWh, kar bo zadoščalo za 73 odstotkov potreb gospodinjstva, elektrike bo zmanjkalo za velike gospodinjske aparate. Druga bo Nova Gorica s 7,1 kWh elektrike oziroma 65 odstotki potreb. Sončna elektrarna v Novem mestu bo s 6,5 kWh pokrila 60 odstotkov potreb gospodinjstva, v Ljubljani pa s 6,2 kWh 57 odstotkov potreb gospodinjstva. V Mariboru bo elektrarna proizvedla 4,3 kWh, v Lescah pa 4,1 kWh (39 in 38 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo spet proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti, le 2,4 kWh, kar zadošča za zamrzovalnik, stanje pripravljenosti in hladilnik (21 odstotkov potreb).

Toplote spet malce več

V petek bodo sončni kolektorji brez težav segreli 80-litrski bojler vode v Lescah, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in Portorožu. V soboto se bo število dovolj toplih krajev skrčilo na Lesce, Novo Gorico in Portorož, malenkost bo zmanjkalo v Ljubljani in Novem mestu. Vsaka kWh toplote iz sonca pomaga pri zmanjševanju porabe fosilnih goriv in drv, s tem pa emisij.