Danes še mrak, jutri tema

V soboto bo proizvodnja sončnih elektrarn najmanjša letos.

Objavljeno
19. november 2015 13.52
reut*a rainy day in Colombo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - Po napovedi EnergizAir in Slovenskega e-foruma bodo danes štirikilovatne sončne elektrarne v Sloveniji proizvajale dovolj elektrike za približno 30 odstotkov povprečne porabe gospodinjstev, v soboto pa le še do sedem odstotkov.

Največ elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu (4,2 kilovatne ure), kar bo zadoščalo za velike gospodinjske aparate in računalnik oziroma 39 odstotkov potreb gospodinjstva, ki po analizi Slovenskega e-foruma porabi na dan 10,85 kWh. Druga bo elektrarna v Portorožu z elektriko za 34 odstotkov potreb. Najmanj elektrike pa bo proizvedla elektrarna v Lescah, le za 27 odstotkov potreb.

V soboto bo proizvodnja elektrike v sončnih elektrarnah najnižja doslej. V Novem mestu bo proizvedla 0,8 kWh, kar zadošča za sedem odstotkov potreb oziroma za štedilnik in računalnik. Blizu bo sončna elektrarna v Portorožu (0,7 kWh oziroma šest odstotkov potreb), nič pa ne bo k samooskrbi gospodinjstva z elektriko prispevala sončna elektrarna v Murski Soboti.

Toplote za 80 litrov

V vseh po šest kvadratnih metrov velikih sončnih kolektorjev se bo zbralo dovolj toplote za ogrevanje 80-litrskega bojlerja vode. V Novem mestu bo toplote dovolj tudi za 140-litrski bojler. V soboto bo podobno, le da bodo v Novem mestu lahko segreli le 80 litrov vode, v Portorožu pa ne bo sonce dovolj močno niti za tak hranilnik vode.