Danes že peto tekmovanje mladih eko novinarjev

Za priznanje Zeleno pero se bo potegovalo 77 osnovnošolcev in dijakov iz vse države.

Objavljeno
07. marec 2018 18.23
Slovenija, Maribor, 16.9.2011 - voda foto:Tadej Regent/Delo
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - Zeleno pero je edino državno tekmovanje mladih eko novinarjev v Sloveniji, ki ga že od leta 2013 organizira društvo Planet Zemlja. Tema letošnjega državnega tekmovanja je voda, zato bo zlata Zelena peresa letos podelil predsednik Panela za vodo in mir in nekdanji predsednik  Slovenije Danilo Türk.

Za letošnje zlato priznanje Zeleno pero se bo danes potegovalo 77 učencev ter dijakov iz enajstih osnovnih in petih srednjih šol, ki so na prvi stopnji tekmovanja dosegli zadostno število točk, bronasto priznanje pa je osvojilo 126 učencev in dijakov.

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k dejavnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju. Tematike prispevkov se z leti spreminjajo, mladim piscem pa predstavljajo izziv za zanimivo raziskovanje. Letošnja nosilna tema za pisanje eko novinarskih prispevkov je voda.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz varstva okolja, ohranjanja narave in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, raziskovanja lokalnih okoljskih značilnosti ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja. Hkrati pa so cilji tekmovanja tudi spoznavanje osnovnih principov novinarskega dela, ter seznanjanje z osnovami različnih novinarskih žanrov.

Tekmovanje poteka v dveh delih - šolskem in državnem - prispevke tekmovalcev pa ocenjuje strokovna komisija, pristojna za ocenjevanje posameznih področij novinarskega izražanja in ekološkega (tematskega) znanja. Razglasitev zmagovalcev bo letos potekala na svetovni dan okolja, 5. junija, zmagovalni prispevki pa bodo po koncu tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev.