Deloindom: Bo država pokopala fotovoltaiko?

Razmah rabe sončne energije kot trajnostnega obnovljivega vira zavira vlada.

Objavljeno
12. september 2014 16.35
Sebastijan Ozmec, Deloindom
Sebastijan Ozmec, Deloindom

Prihodnost pridobivanja elektrike iz malih sončnih elektrarn, ki bi jih imela gospodinjstva nameščena na domači strehi, je črna. Razmah rabe sončne energije kot trajnostnega obnovljivega vira zavira vlada.

Na 5. fotovoltaični konferenci, ki je potekala v prostorih Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, je več kot 130 strokovnjakov, gospodarstvenikov in drugih udeležencev ugotavljalo, da prihodnost rabe sončne energije kot obnovljivega trajnostnega vira pri nas zavirajo odločitve vlade v odhajanju. Prav zato smo v zadnjem času doživeli stagnacijo fotovoltaike. Namesto da bi vse več gospodinjstev na domačo streho namestilo sončne celice, še tisti, ki so to že naredili, razmiš­ljajo, da bi vse skupaj opustili. Razlog je v fiksnih stroških, ki jih je naložila vlada in so električno energijo, pridobljeno iz brezplačnega vira, tako podražili, da se njena proizvodnja več ne izplača.

Kdo po mnenju udeležencev fotovoltaične konference stoji za vladnimi ukrepi, preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.