Deloindom: Odpadki so postali globalno tržno blago

Recikliranje plastike je ena od izjemno učinkovitih rešitev v boju proti onesnaževanju okolja.

Objavljeno
13. september 2012 12.50
Katja Jakopovič, Deloindom
Katja Jakopovič, Deloindom
V času hitrega industrijskega razvoja in odkrivanja novih materialov ter hkrati čedalje večje ozaveščenosti o onesnaženju okolja je uporaba plastičnih izdelkov vse prej kot racionalna. Nakupovalne vrečke, jogurtovi lončki, vodovodne cevi, plastenke z vodo ... Se kdaj vprašate, kje končajo ti odpadki in kaj naredijo z njimi?

V sodobni industriji je plastika na vseh področjih postala prej pravilo kot izjema in je ena od surovin, ki našemu sicer še razmeroma zelenemu planetu precej škodi. Dovolj zgovoren je podatek, da se vsak dan po svetu porabi 100 milijonov plastičnih steklenic za vodo, vsaka od njih pa se razgrajuje kar 750 let. S sicer majhno, ampak še vedno več kot dobrodošlo rešitvijo tega problema so se začela ukvarjati nekatera podjetja in iz »smeti« začela proizvajati uporaben in dobičkonosen material. Eno izmed teh podjetij je Omaplast iz Grosupljega. V podjetju, v katerem so pred več kot dvajsetimi leti začeli reciklirati plastiko, smo si direktorjem Markom Omahnom ogledali proces predelave, vse od odpadnega materiala do znova uporabnega granulata.

Od kupa smeti do kupa odpadne plastike

Od odpadne plastike do nastanka granulata, kakor imenujemo produkt reciklirane plastike, preteče razmeroma malo časa. Prva faza je sortiranje. Podjetje v svojo sortirnico, ki jo ima v Trebnjem, sprejme le sortirane odpadke. Vsi odpadni plastični materiali morajo biti prej ločeni od nevarnih snovi ali nevtralizirani. Dobavitelji odpadnih materialov so industrijski obrati, razni centri za zbiranje odpadkov, sortirnice ter sistemi, ki sortirajo odpadke. Glavna materiala, ki ju predelujejo v podjetju, sta polipropilen in polietilen, sicer pa so osredotočeni na materiale, ki so specifični, pravi Omahen. Prav zaradi tega v sortirnici odpadke še dodatno sortirajo glede na namen končnega produkta, saj so tehnične lastnosti plastičnih materialov zelo različne, njihovo mešanje pa zmanjšuje kakovost izdelkov. Sortirnica je standardna, sortiranje poteka ročno na tekočem traku. Kakor je povedal sogovornik, pomeni ta faza ogromen strošek. Gre za najzahtevnejši postopek v procesu predelave plastike, saj so v sicer že sortiranih odpadkih še vedno prisotni drugi odpadki. V tujini je ponekod uveljavljeno mehansko sortiranje z uporabo senzorjev in kamer, vendar je to primerno le za plastenke, ki imajo večinoma enako obliko. Folije mehanski detektor ne more zaznati in prepoznati ter ločiti od drugih odpadkov.

Kako poteka celoten postopek recikliranja plastike, si preberite v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.