Deloindom: Ogrevanje z obnovljivimi viri

Mednarodni obrtni sejem V Celju je postregel s kar nekaj novostmi na področju ogrevanja, pri čemer so bili v ospredju obnovljivi viri.

Objavljeno
25. september 2012 10.21
Barbara Primc
Barbara Primc

Izstopale so toplotne črpalke tako za ogrevanje sanitarne vode kot ogrevanje prostorov, nam pa sta se zdela zanimiva tudi najnovejši kombinirani kotel na polena in pelete ter naprava za soproizvodnjo, ki deluje na zemeljski plin, bioplin in na plin iz čistilnih naprav.

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Dvokompresorska visokotemperaturna toplotna črpalka Rotex HPSUhitemp je namenjena obstoječim hišam, ki se ogrevajo z radiatorji, predvsem tistim, ki še niso energijsko obnovljene, pravi Damjan Ragolič iz podjetja Ecofutura, ki je črpalko predstavljalo na sejmu. Njena prednost je, da lahko vodo ogreje do 80 stopinj Celzija, pri čemer ne potrebuje električnega grelnika, ki je sicer vgrajen v nizkotemperaturnih TČ. Po tem se razlikuje tudi od drugih visokotemperaturnih TČ na trgu, ki vodo ogrejejo le do 60 ali 65 stopinj, do 75 stopinj, kolikor pozimi potrebujejo radiatorji, pa jo dogreje električni grelnik.

Rotex HPSUhitemp ima namreč dva kompresorska kroga - zunanji ogreje vodo do 55 stopinj Celzija, notranji pokrije razliko do 80 stopinj. To pomeni, da za delovanje porabi bistveno manj električne energije kot nizkotemperaturna TČ, poudarja Ragolič. Ta vodo ogreje do največ 55 stopinj, pozimi, ko so zunanje temperature nizke, pa ji mora pomagati električni grelnik, ki je največji porabnik električne energije. Celoletni izkoristek visokotemperaturne TČ je po besedah sogovornika od 2,5 do 3,3 ali celo 3,4, kar z drugimi besedami pomeni prihranek, primerljiv z za tretjino manjšo porabo kurilnega olja. Ragolič še enkrat poudari, da je njena vgradnja ekononmsko upravičena tudi v neizolirani ali slabo izolirani hiši. Če pozneje izvedemo toplotno izolacijo, bo TČ pač delovala z manjšo močjo in porabila manj energije.

Podrobnejše informacije o obnovljivih virih, delovanju in novostih si lahko preberete v zadnji tiskani prilogi Delaindom ali na www.deloindom.si, kjer smo vam pripravili tudi videoposnetek s sejma.