Deloindom: Sejem MOS - Z inovativnostjo do energijske učinkovitosti

Na okrogli mizi Energetska učinkovitost kot modra investicija v Celju je beseda tekla o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih ter pridobivanju javnih sredstev.

Objavljeno
14. september 2012 13.12
Ba. P, Deloindom
Ba. P, Deloindom

Te dni so v ospredju dogajanja na celjskem sejmišču učinkovita raba energije in obnovljivi viri. O tem in pridobivanju javnih sredstev so govorili na okrogli mizi z naslovom Energetska učinkovitost kot modra investicija, ki jo je pripravila spletna skupnost Energetika.net. V dvorani K, kjer podjetja Mik, Roltek in Soltec v sodelovanju s Šolskim centrom Velenje vsak dan pripravljajo izobraževalne dogodke na temo energijske prenove stavb, je bilo mogoče prisluhniti praktičnim napotkom o projektiranju energijske prenove in o pridobivanju nepovratnih sredstev, na okrogli mizi pa so spregovorili tudi o lesu kot priložnosti trajnostne arhitekture.

»Slovenija porabi 34 odstotkov več energije na enoto BDP, kot je evropsko povprečje, hkrati pa država uvozi 48 odstotkov energije. Če bi bila naša energijska učinkovitost na evropskem povprečju, bi z lastnimi viri energije lahko pokrili 80 odstotkov potreb,« je na včerajšnji okrogli mizi, ki jo je na sejmu MOS pripravila spletna skupnost Energetika.net, opozoril Gorazd Marinček s Slovenskega E-foruma. Po njegovih besedah so logični naslednji ukrepi: povečati energijsko učinkovitost, zmanjšati porabo energije in pospešiti energijsko prenovo javnih stavb, ki bi lahko do 35 odstotkov prihrankov glede na sedanjo porabo.

Na okrogli mizi so spregovorili tudi o lesu v trajnostni arhitekturi ter o energijski prenovi stavb, kaj so povedali pa si lahko preberete na www.deloindom.si.