Deževnica za splakovanje stranišč v vrtcu

Otroci v v šišenskem vrtcu bodo varčevali z vodo. Pili pa jo bodo iz novih pitnikov.

Objavljeno
27. september 2012 18.05
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo

Ljubljana - Otroci iz enote Lastovica šišenskega vrtca Hansa Christiana Andersena bodo ob vsakem potegu vode na stranišču prihranili približno osem litrov pitne vode. Vrtec se je namreč uspešno prijavil na razpis Sklada Si.voda in pridobil večino sredstev, s katerimi je pokril gradnjo sistema zbiranja deževnice za splakovanje stranišč v enoti Lastovica. S pomočjo donacije je postavil še tri pitnike za otroke, in sicer v enotah Lastovica, Andersen in Marjetica. Vrednost projekta znaša 47.413,29 evrov.

Varčevanje z vodo je eden najpomembnejših ukrepov pri varovanju okolja. Za pitje porabimo zanemarljiv delež pitne vode, večino čiste vode porabimo za druge namene, zlasti za splakovanje stranišč. Veliko pitne vode lahko privarčujemo z uporabo deževnice.

Z vodo varčevali že prej

»Že pred prijavo našega projekta na razpis Sklada Si.voda smo v vrtcu varčevali z vodo. Tako, na primer, hrano skuhamo pri manjši količini vode, umazano posodo namakamo in ostankov hrane ne odstranjujemo s tekočo vodo, otroke učimo, da tesno zaprejo pipe, in skrbimo, da iz naših pip ne kaplja,« je dejala ravnateljica vrtca Hansa Christiana Andersena Tina Merčnik. »S sistemom zbiranja deževnice in s postavitvijo pitnikov pa bodo naše pobude za varčevanje z vodo zagotovo dobile novo dimenzijo, saj bo 151 otrok in 26 zaposlenih v enoti Lastovica prihranilo za približno olimpijski bazen pitne vode na leto.«

Vrtec je pod igrišče v enoti Lastovica položil dve podzemni cisterni za deževnico s skupno zmogljivostjo 40 kubičnih metrov. Deževnico bo vrtec v prvi vrsti uporabljal za splakovanje stranišč, poleg tega pa še za zalivanje rož in trave na vrtu ter pranje službenih avtomobilov. V primeru pomanjkanja deževnice v sušnih obdobjih leta bo sistem samodejno preklopil na vodovodno omrežje.

Voda iz pipe je dobra

»S postavitvijo pitnikov želimo otroke spodbuditi k pitju vode iz pip, saj je voda iz pip v Sloveniji visokokakovostna. Poleg tega s pitjem vode iz pip zmanjšuje poraba vode, saj se za izdelavo litrske plastenke porabijo kar trije litri vode,« še dodaja Merčnikova. Za preverjanje ustreznosti pitne vode v pitnikih bo skrbel Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Sklad Si.voda je za izvedbo projekta prispeval 37.930,56 evrov ali 80 odstotkov potrebnih sredstev, preostali del stroškov je pokril vrtec sam. Sklad je ustanovila družba Si.mobil za osveščanje javnosti o pomenu varovanja zdravih in čistih voda.

»Cilj delovanja sklada je reševati problematiko na področju varovanja pitne vode tako, da z donacijami podpiramo konkretne projekte. V primeru vrtca Hans Christian Andersen pa so lahko učinki naših prizadevanj toliko bolj plodni, saj se bodo otroci dnevno srečevali z varčevanjem s pitno vodo in učinkovito rabo pitnih virov,« je ob otvoritvi projekta dejala direktorica sklada Irena Zupančič Cimerman.