Do 2022 bodo zamenjali vse števce za elektriko

Ne bi bilo več težav pri menjavi višje in nižje tarife. V Elektru Celje ima nove števce 63 odstotkov odjemalcev.

Objavljeno
01. februar 2015 19.00
LJUBLJANA SLOVENIJA 15.9.2011 ELEKTRICNI STEVEC FOTO JOZE SUHADOLNIK
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Pred dnevi je več uporabnikov elektrike na območju Elektra Ljubljana opozorilo, da se števci niso premaknili na nižjo tarifo. Pokvaril se je računalnik, ki je sinhroniziral dva oddajnika signala za preklop. Z novimi števci, ki jih elektrodistribucije pospešeno nameščajo, težav ne bi bilo.

»Približno 10.000 uporabnikom na območju Metlike in Črnomlja števci niso preklopili na nižjo tarifo. Oškodovani ne bodo, saj bomo zaplet upoštevali pri poračunu,« je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič. Težava je nastala zaradi okvare 15 let starega računalnika, ki je uravnaval delovanje dveh oddajnikov signala za preklop tarife. Okvaro so odkrili v sredo, uprava Elektra Ljubljana je zanjo izvedela v petek, v soboto zjutraj se je delavec družbe odpeljal v Švico po nov računalnik, v nedeljo zjutraj, 25. januarja, so ga že vgradili. »Če bi imeli odjemalci elektrike na območju sodobne števce, teh težav ne bi bilo,« je dodal Ribič.

Nov razpis za števce

Elektrodistribucije sicer že nekaj časa pri svojih uporabnikih zamenjujejo števce, zdaj pa čakajo na rezultate novega skupnega razpisa za dobavitelje. Pri razpisu državna uprava menda nekoliko zapleta, saj vztraja pri merilu najnižjih cen, pri čemer prednjačijo kitajski proizvajalci. »Zgledovati bi se morali po Nemcih in Francozih. Slednji so razpis sestavili tako, da lahko na njem uspe le domačim proizvajalcem. Čas odziva v primeru okvare so omejili na eno uro, dobavitelj pa mora tudi zato imeti sedež v Franciji. Druge države so uvedle tudi visoke kazni za nekakovostne števce. V Sloveniji imamo proizvajalca kakovostnih števcev, med take proizvajalce pa lahko uvrstimo še dve evropski družbi,« pravi Ribič. Elektro Ljubljana ima 330.000 uporabnikov, do zdaj pa so zamenjali 40 odstotkov vseh števcev. Zamenjave števcev uporabnikom ne zaračunajo neposredno, plačajo jih s prispevki, ki so dodani ceni elektrike. Območje Metlike in Črnomlja ni na prednostnem seznamu.

»V tem trenutku imamo nameščenih 20 odstotkov naprednih števcev, ki so interoperabilni in kompatibilni z obstoječim distribucijskim omrežjem. Načrtujemo, da bomo do leta 2020 z naprednimi števci opremili 80 odstotkov vseh merilnih mest. V Elektru Gorenjska kupujemo preizkušeno merilno opremo, za katero predvidevamo, da v času svojega delovanja ne predstavlja povečanega tveganja pri izvajanju kakovostnega merjenja porabe električne energije. Na vseh merilnih mestih na območju Elektra Gorenjska so nameščeni števci, ki jih je skladno z zakonodajo overil urad za meroslovje,« pravijo v Elektru Gorenjska.

Kakovost je pomembna

Dodajajo, da vgrajujejo napredne števce dveh svetovno priznanih proizvajalcev, ki sta že izpolnila vse potrebne standarde. To sta slovensko podjetje Iskraemeco in švicarsko podjetje Landis+Gyr. »Pri izbiri dobaviteljev smo in bomo poleg cene upoštevali tudi preverjeno kakovost števcev. Z omenjenim skupnim razpisom želimo pridobiti čim večje število ponudnikov, vendar s pogojem, da bodo števci zagotavljali ustrezno interoperabilnost,« še pravijo v Elektru Gorenjska.

»Elektro Maribor že več let gradi sistem naprednega merjenja, v katerega je trenutno vključenih že več kot 95.000 oziroma 44 odstotkov vseh merilnih mest. V načrtu razvoja distribucijskega omrežja električne energije v Sloveniji za desetletno obdobje od leta 2013 do 2022 lovimo cilj, da do leta 2020 v sistem naprednega merjenja vključimo vse odjemalce,« so povedali na Elektru Maribor.

Dodajajo, da pozitivne učinke uvedbe sistema naprednega merjenja zaznajo tako uporabniki omrežja, dobavitelji in tudi sistemski operater distribucijskega omrežja. Omeniti velja tudi pozitivni učinek na okolje, manjše izpuste zaradi zmanjšanja porabe in izgub v omrežju.

Najdlje je Elektro Celje

Na distribucijsko omrežje Elektra Celje je priključenih 105.755 sistemskih števcev električne energije, ki omogočajo daljinsko odčitavanje in obračun električne energije po dejanski mesečni porabi. To predstavlja 63-odstotno pokritost s sistemskimi števci v segmentu malega poslovnega odjema in gospodinjskega odjema. »V Elektro Celje načrtujemo, da bomo vsem odjemalcem električne energije do leta 2020 namestili števce za daljinsko odčitavanje in tako našim odjemalcem omogočili obračun na podlagi dejanske mesečne porabe. Glede javnega naročila lahko povemo, da smo v fazi odpiranja ponudb. Razpis je bil zelo skrbno pripravljen z namenom, da sistemski števci pravilno delujejo v predvideni življenjski dobi,« pojasnjujejo v Elektru Celje.

Na območju Elektra Primorska je približno 30 odstotkov vseh nameščenih števcev tako imenovanih pametnih števcev. »Drži, da starejša ko je nameščena tehnična oprema, več okvar je pričakovati. Nabave novih števcev potekajo v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi, ki distributerjem omogočajo učinkovit nadzor nad kakovostjo dobavljene merilne opreme,« so z razpisom zadovoljni v Elektru Primorska.