Do leta 2030 bi Evropa zmanjšala emisije za 40 odstotkov

EU je predlagala zavezujoči cilj, da bo do leta 2030 zmanjšala domače emisije za vsaj 40 odstotkov v primerjavi z ravnjo iz leta 1990.

Objavljeno
18. november 2015 13.47
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Evropska komisija je danes objavila prvo poročilo o stanju energetske unije. Ugotavlja, da je bil od sprejetja okvirne strategije za energetsko unijo pred devetimi meseci storjen velik napredek, vendar izzivi za naprej še ostajajo.

V zvezi s podnebnimi spremembami poročilo poudarja prispevek Evrope k pogajanjem v Parizu. EU je predlagala zavezujoči cilj, da bo do leta 2030 zmanjšala domače emisije v celotnem gospodarstvu za vsaj 40 odstotkov v primerjavi z ravnjo iz leta 1990. Pri tem bosta pomembno vlogo igrali energija iz obnovljivih virov in energijska učinkovitost, so sporočili s predstavništva evopske komisije v Sloveniji.

Evropa bo še naprej spodbujala razogljičenje, raziskave, inovacije in konkurenčnost. Zaradi geopolitičnih dogodkov energetika ostaja visoko na dnevnem redu. Na stanje vplivajo napetosti med Rusijo in Ukrajino, trajno nizke cene nafte, nove infrastrukturne pobude za preskrbo z ruskim zemeljskim plinom, nove možnosti po podpisu jedrskega sporazuma z Iranom ter vztrajen upad domače proizvodnje fosilnih goriv.

V poročilu so objavljene tudi smernice za celovite nacionalne energetske in podnebne načrte, prav tako pa je predložena metodologija za spremljanje uresničevanja ciljev energetske unije. Komisija je danes objavila tudi številna druga poročila in rezultate v zvezi z energetsko unijo, ki vključujejo energijsko učinkovitost, podnebne ukrepe, trende v zvezi z odjemalci in druge vidike.