Do leta 2050 skoraj tretjino manj severnih medvedov

Severni medvedi imajo zaradi segrevanja na voljo vse manj plavajočih ledenih ploskev, s katerih recimo lahko lovijo svoj plen.

Objavljeno
22. november 2015 10.45
GERMANY-ANIMALS-POLAR BEAR-FEATURE
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Število severnih medvedov bi se lahko do sredine tega stoletja znižalo za skoraj tretjino, je opozorila Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) in poudarila, da so največja grožnja za te zveri podnebne spremembe.

IUCN je ocenila, da je trenutno po svetu od okoli 22.000 do 31.000 severnih medvedov, a je ob tem opozorila, da bi se lahko njihovo število hitro znižalo, preživetje te živalske vrste pa najbolj ogroža manjšanje njenega ledenega življenjskega prostora, ki ga povzroča globalno segrevanje. Severni medvedi imajo namreč na voljo vse manj plavajočih ledenih ploskev, s katerih recimo lahko lovijo svoj plen.

Dena Cator iz komisije za preživetje vrst pri IUCN je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenila, da pričakujejo najmanj 30-odstotno znižanje števila severnih medvedov v prihodnjih 35 oz. 40 letih.

IUCN je opozorila, da če je v življenjskem okolju severnih medvedov v letu več kot pet mesecev brez ledu, so zveri prisiljene v daljši post, kar pa po vsej verjetnosti lahko vodi v vse večje težave pri razmnoževanju, na nekaterih predelih pa tudi v stradanje.

Nekateri deli Arktike bodo po aktualnih ocenah mejo petih mesecev brez ledu na leto presegli do sredine stoletja. Višje temperature na Arktiki pa bi lahko tudi skrčile življenjski prostor živalskih vrst, ki so plen severnih medvedov.