Ekomisija zadnjič obiskala dijake in učitelje

Člani ekomisije so ugotovili, da je znanje otrok o ločevanju odpadkov boljše, večja pa je tudi ozaveščenost.

Objavljeno
04. maj 2012 17.32
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Člani ekomisije so v okviru kampanje Pozor(!)ni za okolje, ki poteka na pobudo Goodyear Dunlop Sava Tires, še zadnjič v tem šolskem letu nenapovedano obiskali gorenjske srednje šole. Ugotovili so boljše znanje o ločevanju odpadkov in večjo ozaveščenost. Ekomisija je nenapovedano obiskala šole na Jesenicah, v Radovljici, Kranju in Škofji Loki ter preverila doslednost ločevanja odpadkov med dijaki in učitelji. Član ekomisije in predstavnik Loške komunale Janez Štalec je po končanem ogledu povedal: »Vsi smo zadovoljni z napredkom, ki so ga dijaki izkazali od začetka šolskega leta pa do danes. Veseli nas, da so z oblikovanjem posameznih eko kotičkov po šolah ali drugače z akcijo seznanjali tudi druge vrstnike. Hkrati pa upamo in vsem polagamo na srce, naj bo dosledno ločevanje odpadkov del vsakdana in naj na to ne pozabijo doma, med počitnicami ali kjer koli drugje. Na mladih svet stoji in vsak od njih lahko veliko prispeva k oblikovanju boljše prihodnosti.«

Prvi obisk ekomisije je potekal novembra lani, ob vsakem obhodu po šolah pa so njeni člani ocenili ločeno zbiranje odpadkov, ki bo podlaga za končno odločitev o zmagovalni šoli. V projektu letos sodeluje že več kot 6000 gorenjskih dijakov, najbolj pozorni pa bodo po zaključku tekmovanja prejeli posebno nagrado, ki za zadaj ostaja presenečenje. »Ponosni smo, da nam je drugo leto zapored uspelo z akcijo povečati ozaveščenost o pomenu varovanja okolja ter odgovornega ravnanja. Ekofrendi, torej dijaki, ki sodelujejo v projektu, so lahko za zgled tudi širši javnosti. Zaradi dobrega odziva bomo projekt v prihodnjem šolskem letu najverjetneje še nadgradili,« je povedala koordinatorica projekta Anja Komatar iz Goodyear Dunlop Sava Tires.

Poleg tekmovanja v ločenem zbiranju odpadkov partnerji v projektu dijake k odgovornemu ravnanju z okoljem spodbujajo tudi na predavanjih in ekskurzijah. Za predavanja o gospodarnem ravnanju z odpadki, varstvu okolja, odvrženi hrani in trajnostnem načinu življenja so med šolskim letom skrbeli predstavniki Goodyear Dunlop Sava Tires, društva Ekologi brez meja, Loške komunale, Komunale Jesenice in Radovljica ter ZZV Kranj. Poleg teorije pa so si dijaki v praksi okoljsko ozaveščenost krepili z ekskurzijami po Sloveniji v podjetja, kjer so si ogledali sprejem, sortiranje in inovativno obnovo posameznih vrst materialov, proces pred prodajo obdelanih kosovnih odpadkov kot izdelkov in obdelavo stekla.

Barbara Pavlin Ekomisija je nenapovedano preverila ločevanja odpadkov.

Foto Goodyear