Elektrike bo nekaj, toplote ne

Sončne elektrarne bodo malo zmanjšale proizvodnjo, v soboto bo spet bolje, za desetino.

Objavljeno
26. november 2015 17.19
Jesen
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – V preteklem tednu so sončne elektrarne v sedmih slovenskih mestih pokrile od 19 do 58 odstotkov potreb, danes bo bolje, še več sonca pa bo v soboto. Elektrarna v Portorožu bo proizvedla dovolj elektrike za 82 odstotkov potreb gospodinjstva.

Danes in jutri bo največ elektrike po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu. Povprečno gospodinjstvo po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kilovatne ure (kWh) elektrike na dan, sončna elektrarna v Portorožu pa je bo danes proizvedla 7,4 kWh, kar pomeni 68 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma vse naprave, razen velikih gospodinjskih aparatov. Po proizvodnji 5,4 kWh bo nekoliko izstopala še elektrarna v Novi Gorici, saj pokriva skoraj polovico potreb gospodinjstva. Druge elektrarne bodo proizvedle manj, elektrarna v Lescah 3,2 kWh (29 odstotkov potreb), elektrarni v Mariboru in Murski Soboti po 2,8 kWh (po četrtino potreb), elektrarna v Ljubljani 2,6 kWh (24 odstotkov potreb), najmanj pa elektrarna v Novem mestu, le 2,1 kWh, kar zadošča za 19 odstotkov potreb oziroma za zamrzovalnik, pomivalni stroj in razsvetljavo.V soboto se bo proizvodnja sončnih elektrarn po napovedi povečala za skoraj deset odstotkov. Prva bo spet elektrarna v Portorožu s proizvodnjo devetih kWh (82 odstotkov potreb), druga elektrarna v Novi Gorici s proizvodnjo 6,7 kWh (62 odstotkov potreb). Na tretje mesto bo v soboto skočila sončna elektrarna v Murski Soboti s proizvodnjo 5,1 kWh (46 odstotkov potreb), kar bo zadoščalo za velike gospodinjske aparate, razsvetljavo in računalnik. Preostale štiri elektrarne bodo po proizvodnji zelo podobne. V Mariboru bodo iz nje dobili 4,2 kWh elektrike, v Lescah in Novem mestu po štiri kWh, v Ljubljani pa 3,9 kWh, kar bo omogočilo delovanje velikih gospodinjskih aparatov.

Toplote je zmanjkalo

Le v Portorožu bodo šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji zmogli segreti bojler z 80 litri vode, v Novi Gorici pa le 66 odstotkov te količine. V vseh drugih mestih kolektorji ne bodo omogočali nobenega prihranka fosilnih goriv za ogrevanje vode. V soboto bo malo bolje, poleg kolektorjev v Portorožu bodo 80 litrov vode segreli tudi tisti v Novi Gorici, v drugih mestih pa bodo lahko segreli vsaj dobro petino vode v 80-litrskem bojlerju.