Energetska učinkovitost: spremenimo navade in prihranimo

Po obisku energetskega svetovalca in uporabi brezplačnih naprav za varčevanje gospodinjstvo privarčuje okoli 74 evrov na leto.

Objavljeno
07. marec 2013 12.09
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Po raziskavi Ecofysa bi potrošniki v EU lahko prihranili 200 milijard evrov na leto, če bi do leta 2020 porabe energije znižali za 20 odstotkov; če bi jo do leta 2030 znižali za 35 odstotkov, bi prihranili 250 milijard na leto.

Ecofys v poročilu še navaja, da ima energetska učinkovitost poleg ekoloških tudi ekonomske učinke: znižuje stroške podjetij in gospodinjstev za energijo, povečuje zaposlovanje in zmanjšuje odvisnost od fosilnih goriv. Poleg tega ima tudi posredne učinke, saj znižuje ceno energije.

Raziskava energetske učinkovitosti REUS 2012 je pokazala, da Slovenci postajamo varčnejši pri rabi energije v gospodinjstvih, manj v prometu. Povprečno gospodinjstvo bi lahko zmanjšalo porabo energije za vsaj četrtino z upoštevanjem zakonodajnih zahtev in standardov ter trendov energetske učinkovitosti na trgu. Brez upoštevanja energije za prevoz, ki ima zdaj kar 46-odstotni delež v skupni rabi energije gospodinjstva, bi bilo znižanje skoraj 40-odstotno, lahko pa tudi še več ob danes dostopnih tehnologijah, ki presegajo trenutne standarde.

Brezplačno energetsko svetovanje

Društvo Focus v okviru projekta Achieve izvaja brezplačne energetske preglede v gospodinjstvih Mestne občine Ljubljana. Svetovanje poleg analize porabe električne, toplotne energije in vode vključuje tudi nasvete za varčevanje ter paket naprav za varčevanje z energijo in vodo (varčne sijalke, tesnila za okna, varčevalni nastavki za pipo in tuš itd.).

Osnovni namen je zmanjšanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih, kar jim, kot pravijo, za zdaj tudi dobro uspeva.

Na podlagi statistike za prvih 50 izvedenih obiskov je povprečje zmanjšanja izpustov CO2 kar 210 kilogramov na leto na gospodinjstvo. Po obisku energetskega svetovalca in uporabi brezplačnih naprav za varčevanje gospodinjstvo povprečno privarčuje 74 evrov na leto. To pomeni povprečno 11-odstotne prihranke v porabi električne energije, 8,9-odstotne pri porabi vode ter 5,6-odstotne v ogrevanju.

Izračunajmo prihranke

V Elektro energiji so ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo dajali brezplačne nasvete. Ugotavljajo, da se zavest o učinkoviti rabi energije pri odjemalcih širi. Zanima jih predvsem, kako na podlagi konkretnega računa znižati stroške za električno energijo. »Z individualnim svetovanjem lahko najbolje pomagamo, in sicer tako, da najprej skupaj prepoznamo porabnike električne energije, nato pa še način uporabe. Šele nato lahko posamezni stranki kakovostno svetujemo,« pravijo.

V Elektro energiji poudarjajo, da večina strank ne uporablja najprimernejših naprav za ogrevanje, največkrat so to cenovno najugodnejše rešitve, radiatorji in kaloriferji. Električna energija ni primeren energent za ogrevanje, zato svetujejo menjavo energenta. Pripravo tople sanitarne vode v električnih grelnikih (bojlerjih) pa naj si porabniki prilagodijo vsakodnevnim potrebam.

Poraba energije je odvisna od našega ravnanja. Na spletnem portalu www.pozitivnaenergija.si najdemo koristne nasvete za učinkovito rabo energije, prek aplikacij na spletnih straneh www.porabimanj.si in www.uresnicujmo.si pa si lahko izračunamo možne prihranke.