EU bo Kitajski pomagala do nižjih emisij

Trije projekti, za katere bo EU prispevala 25 milijonov evrov, bodo namenjeni spodbujanju k okolju bolj prijaznemu gospodarstvu.

Objavljeno
20. september 2012 17.38
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Bruselj - Na 15. vrhu EU-Kitajska, ki poteka danes v Bruslju, je Evropska komisija s Kitajsko podpisala sporazum o financiranju, ki bo spodbujal čistejše okolje, prehod na nizkoogljično gospodarstvo in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov na Kitajskem. Podpora Evropske unije bo Kitajski s pilotnimi projekti pomagala pri zagotavljanju tehnične podpore, usposabljanja in krepitve izmenjav izkušenj, najboljših praks in strokovnega znanja na področjih nizkoogljičnega in okolju prijaznega gospodarstva.

S tem bo EU Kitajsko podprla pri njenem doseganju okoljskih ciljev ter ciljev glede energetske in ogljične intenzivnosti. Trije projekti, za katere bo EU prispevala 25 milijonov evrov, izvedli pa se bodo v obdobju štirih let, bodo osredotočeni na vodo, odpadke in onesnaževanje s težkimi kovinami, sistem za trgovanje z emisijami ter trajnostno urbanizacijo.

Dogovor sta podpisala komisar za razvoj Andris Piebalgs in kitajski minister za trgovino Chen Deming. Piebalgs je dejal, pa je sporazum konkreten primer, kako dobro sodelovati v ukrepanju za odpravo svetovnih in skupnih težav. »Pozdravljamo kitajske zaveze in bomo vsekakor podpirali njihove napore za zmanjšanje emisij, da bodo mesta čistejša, vodni viri, odpadki in onesnaževanje s težkimi kovinami pa boljše upravljani. EU ima veliko izkušenj v boju proti podnebnim spremembam in na poti proti zelenemu gospodarstvu, ki jih radi delimo. Rezultat projektov bo koristen za vse in bo prispeval k skupnemu cilju - trajnostnemu razvoju planeta,« je povedal Piebalgs.

Komisarka za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard pa meni, da je sporazum pomemben korak k tesnejšemu sodelovanju za trden mednarodni trg s toplogrednimi emisijami. »Ni treba poudarjati, da je velika sprememba, ko hoče tudi Kitajska uporabiti trg z ogljikom za zmanjšanje emisij in spodbudo nizkoogljičnim tehnologijam. Skupna zaveza za ogljični trg kaže priložnosti in koristi pametnih podnebnih politik. To je ogromna priložnost za posodobitev naših gospodarstev, spodbudo rasti in nova delovna mesta v novih dinamičnih podjetjih z inovativnimi tehnologijami in čisto energijo,« pravi Hedegaardova.

V prvem projektu bodo podprli pripravo in uvedbo sistema za trgovanje z emisijami za Kitajsko. Drugi projekt ima za cilj pomoč kitajskim mestom do rešitev za manjšo porabo energije in surovin. Tretji pa cilja na kitajske oblasti, ki bi morale najti načine za zmanjšanje onesnaževanje vode in emisij težkih kovin.