Fakulteta za energetiko vabi k sodelovanju lastnike sončnih elektrarn

V okviru evropskega projekta Mediteran bodo raziskovali proizvodnjo električne energije iz fotonapetostnih modulov.

Objavljeno
01. avgust 2013 13.06
Vojnik 8.12.2011, Vojnik eko obcina foto: Tomi Lombar
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju zbira prijave za brezplačno svetovanje pri optimiziranju prihodkov od proizvodnje sončne elektrarne.

Prodekan za mednarodno sodelovanje in kakovost Peter Virtič pravi, da se investitorji in lastniki sončnih elektrarn letos že množično sprašujejo, ali se zaradi cenejše tehnologije in zmanjšanja odkupnih cen zagotovljenega odkupa in obratovalnih podpor morda že bolj izplača uporabljati električno energijo, proizvedeno iz lastnih sončnih elektrarn za lastno porabo v stanovanjskih objektih, v omrežje pa oddajati le morebitne presežke oziroma kupovati iz omrežja le morebitne primanjkljaje električne energije, ki jo stanovanjski objekt potrebuje.

Brezplačno merjenje

Ker uporabnik električne energije le stežka sproti spremlja in prilagaja porabo na način, da bi bilo obratovanje njegove sončne elektrarne v kombinaciji s porabo električne energije v njegovem objektu optimalno, je fakulteta marca začela projekt, pri katerem izvaja brezplačno merjenje, nadzor in svetovanje pri proizvodnji oziroma porabi električne energije iz fotonapetostnih sistemov.

Pri tem fakulteta za do deset prijavljenih brezplačno zagotovi tudi števec za neto merjenje električne energije in vso potrebno opremo. Med desetimi prijavljenimi bo izbranih najmanj pet lastnikov stanovanjskih hiš s sončnimi elektrarnami, seveda pa je zaželeno, da se prijavijo tudi podjetja ter lastniki industrijskih in javnih objektov. Projekt z naslovom PV NET je v višini 85 odstotkov sofinanciran v okviru EU-programa Mediteran.

Spremljanje proizvodnje na daljavo

Raziskave tega projekta obsegajo raziskovanje proizvodnje električne energije iz fotonapetostnih sistemov, ki so nameščeni na površinah objektov siceršnjih uporabnikov električne energije, in vpliv te proizvodnje na obratovanje električnega omrežja.

Projekt obsega tudi smart metering, in sicer merjenje neto porabe oziroma proizvodnje električne energije (net metering) posameznih uporabnikov oziroma proizvajalcev električne energije. Področje »pametnih merilnikov« vključuje merjenje tako delovne kot jalove energije pa tudi drugih vplivov, kot so okoljska temperatura, vlaga, vetrni potencial in sončno sevanje. Pilotni pametni merilni sistemi bodo omogočali merjenje in spremljanje proizvodnje na daljavo.

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru vabi vse zainteresirane lastnike ali upravljavce sončnih elektrarn, ki želijo sodelovati v raziskavi in optimiranju lastne proizvodnje, da jim to sporočijo do 30. avgusta na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po telefonu.