GZS: Fotovoltaika je lahko novi Teš 6

Podpirajo revizijo projekta Teš 6 in od nove vlade pričakujejo preiskavo politike podpore obnovljivih virov energije.

Objavljeno
04. september 2014 13.02
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki jo vodi Samo Hribar Milič, podpira revizijo projekta Teš 6, obenem pa od nove vlade pričakuje preiskavo zaradi neracionalne in nesmotrne porabe davkoplačevalskega denarja za shemo za obnovljive vire energije (OVE).

Nova vlada ima priložnost, da z modro politiko poveča zdajšnji 20-odstotni delež energije iz obnovljivih virov energije na 25-odstotnega v letu 2020 oziroma 30- do 33-odstotnega v letu 2030, menijo v GZS. »Vendar to ne bo mogoče ne s pregrešno dragimi investicijami, kakršen je 1,4 milijarde evrov težak projekt Teš 6, ne s takšno politiko podpore obnovljivih virov energije, ki je pripeljala do tega, da na leto za sončne elektrarne iz sheme OVE plačujemo že 90 milijonov evrov. Ker so pogodbe 15-letne, pomeni, da bomo za ta namen plačali še en Teš 6. Pri tem pa si postavljamo hude birokratske in tudi okoljske ovire za izkoriščanje vodnega in vetrnega potenciala,« so zapisali v sporočilu.

ZSFV: trditve GZS ne držijo

Iz Združenja slovenske fotovoltaike so se odzvali na navedbe GZS. Kot nam je povedal Primož Tručl za sončne elektrarne na leto ne gre 90 milijonov evrov, saj je v letu 2012 šlo za te namene 38,2 milijona evrov, lani pa 59,2 milijona evrov (od skupaj 118,5 milijona evrov za OVE). Po navedbah Tručla bo letos številka znašala okoli 60 milijonov evrov.

GZS za podporo tudi cenejšim OVE

GZS se čudi izraziti pristranskosti in nekritičnosti nekaterih organizacij civilne družbe in interesnih združenj, ki se zavzemajo za varovanje okolja, a očitno namerno zanemarjajo dejstvo, da bomo v prihodnjih 15 letih nesmiselno drago plačevali tudi fotovoltaiko, namesto da bi podpirali cenejše obnovljive vire energije. »Takšno stališče ob omenjenih dejstvih ne prispeva k smotrni in učinkoviti trajnostni politiki na področju obnovljivih virov energije, saj postavlja v izrazito favoriziran položaj en obnovljiv vir energije. Subvencije za obnovljive vire energije so bile zato že doslej, kar je paradoksalno, do okolje škodljive, ker je bilo manj denarja namenjenega za druge OVE,« menijo v zbornici.

Kdo bo plačal?

Ugotavljajo tudi, da bi bili plačniki takšne nadaljnje neodgovorne in nesmotrne politike gospodinjstva ali pa gospodarstvo, kar seveda pomeni spet še višje stroške in manj delovnih mest. V obeh primerih bi bili plačniki državljani, prek računov za elektriko in prek izgube delovnih mest.

Zato v GZS apelirajo na mandatarja Mira Cerarja in bodočo vlado, da vzpostavi takšno shemo za OVE, ki bo onemogočila primerjalno nesmotrne in s tem oportunitetno do okolja škodljive okoljske subvencije.