Priporočilo za vrtce in šole: Omejitev fizičnih dejavnosti na prostem

NIJZ zaradi preseganja mejne vrednosti za delce PM10 vrtcem in šolam objavil priporočila. Omejena fizična aktivnost.

Objavljeno
27. januar 2016 14.12
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − V zadnjih dneh, tudi danes, je bila večkrat napovedana velika verjetnost preseganja mejne vrednosti za delce PM10 v celinski Sloveniji. Tudi na Primorskem je preseganje vrednosti možno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil osnovna priporočila za vrtce in šole, v katerih med drugim svetujejo omejitev fizičnih aktivnosti na prostem.

Inštitut vrtcem in šolam z območij, kjer velja srednja in velika verjetnost preseganja mejnih vrednosti za delce PM10, svetuje izogibanje prometnicam. Če se odločimo za sprehod, naj ta poteka v parku ali bližnjem gozdu.

Fizična aktivnost naj bo omejena tako glede časa kot tudi intenzivnosti. Predlagajo, da samo hodimo, druge aktivnosti pa pustimo za drugič. Omejitev aktivnosti je še posebej pomembna pri osebah, ki imajo težave z dihali.

Vir: Arso

Kot so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani, se je omejitev še posebej treba držati v času, ko vrednosti onesnaženja zraka z delci več dni skupaj močno presegajo mejno dnevno koncentracijo. To je značilno za obdobje toplotne inverzije in stabilnega vremena, ko ni padavin in vetra.

Na NIJZ v času toplotne inverzije in stabilnega vremena svetujejo, da se priporočil držijo tudi vrtci in šole na drugih območjih države, posebej v zaprtih dolinah, kotlinah in naseljih, kjer prevladujejo individualna kurišča.