Iz ene pločevinke nastane 20 recikliranih

Aluminij je zelo trpežna surovina, saj ga lahko uporabljamo znova in znova, kar pa se pri kakovosti recikliranega izdelka ne pozna

Objavljeno
24. julij 2013 18.50
TOLMIN 27.07. 2012 osvezzitev. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo
V vročih poletnih mesecih si žejo gasimo s hladnimi osvežilnimi pijačami, verjetno pa ne razmišljamo, kaj se zgodi s pločevinko, ko jo odvržemo v koš. Tu se pot odpadka šele začne. Pločevinka se skozi reciklažni proces na polici ponovno lahko znajde že v 60 dneh.

Ko je pijača popita, je pločevinka odslužila svojemu namenu. Postala je odpadek. Ampak s tem njena pot še ni končana, temveč se šele začne. Pločevinko po uporabi izpraznjeno odvržemo v zabojnik za pločevinke, če tega ni, pa v zabojnik za embalažo. Družba Slopak nato poskrbi, da gredo ločeno zbrane pločevinke v proces recikliranja. S sistemom ločenega zbiranja odpadkov je poskrbljeno, da se odpadna pločevinka skozi proces reciklaže spet znajde na polici. To se lahko zgodi že v 60 dneh.

Tri četrtine aluminija še vedno v uporabi

Recikliranje pločevink je preprosto, zato znaša delež recikliranih pločevink v Evropi kar 67 odstotkov. V Sloveniji je ta delež manjši in znaša 33 odstotkov. Leta 2011 je bilo v Evropi reciklirane toliko kovinske embalaže, med katero spadajo tudi pločevinke, da bi lahko z njo napolnili nogometni stadion v višino 1,25 kilometra.

Ker je aluminij trpežna surovina, ga je mogoče uporabljati znova in znova. To potrjuje tudi podatek, da je 75 odstotkov aluminija, ki je bil kdaj proizveden, še vedno v uporabi. Ena izmed dobrih lastnosti aluminija pa je tudi, da se s sodobnimi postopki pretaljevanja njegove lastnosti tako rekoč ne spreminjajo. Embalaža iz recikliranega aluminija ni tako nič slabše kakovosti in zato spada med trajnostno embalažo. Iz ene pločevinke se lahko proizvede 20 recikliranih, možna pa je tudi izdelava drugih izdelkov, kot so kolo, očala ali platišče.

Manjša poraba energije in manj emisij

Pločevinke, ki gredo v predelavo, veliko prispevajo k ohranitvi okolja, zato je pomembna vsaka pločevinka. Pri recikliranju aluminija se v primerjavi z njegovim pridobivanjem iz primarne surovine porabi le pet odstotkov celotne energije. Z vso reciklirano kovinsko embalažo pa je količina emisij ogljikovega dioksida, ki jo je Evropa prihranila, primerljiva z dvema milijonoma poletov med Brusljem in Tokiem. Poleg izjemnih prihrankov energije in emisij toplogrednih plinov ima proizvodnja recikliranega aluminija še vrsto drugih okoljskih prednosti.

Ko boste prihodnjič držali v rokah pločevinko pijače, jo kar odvrzite v primeren zabojnik in ji tako omogočite, da znova zaživi.