Izvirni greh aflatoksin je nepravilno sušenje

V PP Agru zagotavljajo, da so njihova krmila varna in opozarjajo o pojavu bolezni, o katerih danes še ni govora.

Objavljeno
16. februar 2012 11.03
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Ob pojavu aflatoksinov v krmi so se javno oglasili pri največjem tovrstnem proizvajalcu pri nas. Direktor PP Agro Franc Veršič meni, da je ta afera lahko v poduk, saj se bodo zaradi podnebnih sprememb v prihodnosti pojavljale bolezni, o katerih danes še ni govora.

Po prepričanju Veršiča se bo treba s tem segmentom v prehranski verigi poglobljeno ukvarjati. Meni, da je aflatoksinska afera nastala že na njivi, glavna škoda pa pozneje pri nepravilnem sušenju in skladiščenju. V PP Agru, kjer pravkar končujejo milijon evrov vredno naložbo v najmodernejše sušilne naprave, teh težav nimajo.

Podjetje na leto proizvede 28.000 ton krmil, vendar vseh surovin ne pridela samo, čeprav obdeluje 1375 hektarov površin. Surovine zato kupujejo predvsem v Sloveniji, pri čemer je njihov cilj, da bodo do leta 2014 v krmnih mešanicah uporabljali le koruzo in žitarice slovenskega porekla, je poudaril Veršič ter zagotovil, da pri pripravi mešanic uporabljajo le hitro posušeno koruzo z manj kot 14 odstotki vlažnosti, kar preprečuje možnost pojava škodljivih gljiv.

»V še ne tako davni preteklosti je bilo mogoče v krmi najti vse mogoče dodatke,« je poudaril Veršič in zagotovil, da v njihovih produktih že več kot tri desetletja ni živalskih proteinov, antibiotikov, galofaka ter kostne in ribje moke. Seveda so ob pojavu rakotvornih aflatoksinov tudi sami zagnali vse teste, ki pa so, poudarja Veršič, potrdili učinkovitost njihovega varnostnega sistema.

Nekdanji mariborski Agrokombinat, ki zdaj spada pod okrilje Perutnine Ptuj, je lani ustvaril 9,7 milijona evrov prihodkov in približno 240.000 evrov čistega dobička.