Japonska brez jedrske energije

Japonska bo do leta 2040 poskusila popolnoma opustiti jedrsko energijo.

Objavljeno
14. september 2012 13.37
afp_tokio
Ba. Pa., Delo.si
Ba. Pa., Delo.si
Ljubljana - Država obljublja, da bo uporabila »vse mogoče politične vire«, da bi se pridobivanje jedrske energije na Japonskem enkrat med letoma 2030 in 2040 znižalo na nič.

Nova energetska politika Tokia predvideva zaprtje reaktorjev, ki so stari več kot 40 let, in ne predvideva izgradnje morebitnih novih, poroča STA. Obstoječe reaktorje bodo v času njihove 40-letne življenjske dobe lahko ponovno zagnali le, če bodo odgovarjali standardom nove nadzorne agencije.

Odločitev je vlada sprejela približno leto in pol zatem, ko je ogromen cunami uničil hladilni sistem v jedrski elektrarni v japonskem mestu Fukušima. Gre za največjo jedrsko katastrofo na svetu po eksploziji v jedrski elektrarni v Černobilu leta 1986.

Po nesreči je Japonska zaustavila vse delujoče jedrske reaktorje in na njih opravila redne varnostne preglede. Zaradi hudega nasprotovanja javnosti so nato reaktorji ostali ugasnjeni. Ponovno so zagnali le dva, predvsem na podlagi pozivov industrije, ki se je bala izpadov električne energije v poletnem času.

Japonska je sedaj močno odvisna od uvoza nafte z Bližnjega vzhoda. Nova strategija med drugim predvideva, da se bo država usmerila v izkoriščanje obnovljivih virov ter da bo okrepila varčevanje z energijo.

Japonska s tem posnema odločitev Nemčije, ki je prav tako po Fukušimi napovedala zaprtje vseh svojih 17 jedrskih reaktorjev do leta 2022.