Javna obravnava ravnanja z odpadki

Vsaj sedem let stare direktive bodo vpeljali z novim operativnim programom, ki bo v javni obravnavi do 1. februarja.

Objavljeno
22. december 2015 12.23
Smetišče Leskovec Novo Mesto. Novo Mesto, 23,03,2015
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana − Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je na spletni strani v javno obravnavo dalo osnutek Operativnega programa ravnanja z odpadki. Osnutek bodo med javno razpravo še dopolnjevali. Pripombe in predloge lahko posredujete do ponedeljka, 1. februarja 2016, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. MOP bo januarja organiziral tri delavnice, kjer bo predstavljen operativni program in bo izvedena javna razprava. Gre namreč za ključni dokument na področju ravnanja z odpadki za obdobje do leta 2020.

Dokument je sestavljen iz programa ravnanja z odpadki in programa preprečevanja nastajanja odpadkov. Oba programa predstavljata ukrep za izpolnitev obveznosti iz direktive o odpadkih, direktive o embalaži in odpadni embalaži in direktive o odlaganju odpadkov na odlagališčih glede priprave načrtov ravnanja z odpadki ter iz direktive glede priprave programov preprečevanja nastajanja odpadkov. Vse te direktive so stare že najmanj sedem let.

Direktiva o odpadkih med drugim določa obveznost priprave načrtov ravnanja z odpadki in programov preprečevanja nastajanja odpadkov ter vsebino teh programov. Načrti ravnanja z odpadki morajo biti usklajeni z zahtevami za načrte ravnanja z odpadki iz drugih direktiv. Program preprečevanja nastajanja odpadkov se lahko pripravi kot samostojen program ali kot poseben del načrta ravnanja z odpadki.

S programom ravnanja z odpadki, se na podlagi analize obstoječega stanja na področju ravnanja z odpadki določijo ukrepi, potrebni za izboljšave na področju okoljsko primerne priprave za ponovno uporabo, recikliranje, predelavo in odstranjevanje odpadkov za območje celotne Slovenije.