JEK: »Priznanje naši stroki in varnostni kulturi«

Stresni testi potrdili, da je krška elektrarna protipotresno in protipoplavno ustrezno zaščitena

Objavljeno
06. oktober 2012 21.22
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Krško – Za upravo za jedrsko varnost so stresni testi Krško jedrsko elektrarno (JEK) poudarili kot najboljšo v Evropi. V preglednici poročila evropske komisije pa se krški reaktor v konkurenci 132 evropskih uvršča med peterico z največ izpolnjenimi varnostnimi ukrepi.

Iz preglednice stresnih testov »izhaja, da je Jedrska elektrarna Krško najboljša v Evropi, saj je edina, v kateri so že ali pa bodo kmalu izvedli prav vseh 11 ukrepov«, je ob objavi poročila evropske komisije o izrednem pregledu 132 evropskih jedrskih reaktorjev sporočila slovenska uprava za jedrsko varnost. Krška elektrarna bo zadnja dva izmed 11 ukrepov, preučenih med stresnimi testi (pasivni sistem sežiganja vodika in sistem filtriranja izpustov iz zadrževalnega hrama), izvedla med remontom leta 2013. Izmed petih dobrih praks, ki so jih v 58 evropskih krajih z jedrskimi reaktorji preučevali po nesreči v Fukušimi, ima za zdaj v varnostni sistem vključeno le eno (mobilna oprema).

Pregled tabele rezultatov stresnih testov razkriva, da štirje nemški reaktorji na treh lokacijah (Gundremmingen B in C, Neckarwestheim 2 in Philippsburg 2) izpolnjujejo še en varnostni ukrep več od krškega in imajo hkrati v varnostni sistem vključene tri oziroma štiri priporočene dobre prakse od petih.

Predsednik uprave JEK Stane Rožman je na vprašanje Nedela, ali bi na upravi za jedrsko varnost krški reaktor glede na varnost pred zunanjimi vplivi morali uvrstiti med pet najboljših v Evropi, odgovoril: »Ne zdi se mi primerno ocenjevanje jedrske varnosti posamezne elektrarne na podlagi preštevanja priporočil brez poglobljenega razumevanja celotne slike. JEK je pridobila visoko oceno na podlagi celovite slike o jedrski varnosti pri nas.«

Rožman poudarja, da kljub mnogim evropskim jedrskim elektrarnam, ki izpolnjujejo občutno manj varnostnih ukrepov od slovenske, pri nobeni ne obstajajo tehnično-varnostni razlogi za zaustavitev: »JEK je bila skozi proces stresnih testov visoko rangirana, kar je priznanje naši stroki in varnostni kulturi. Naša prednost je to, da trajno in sistematično vrednotimo tveganja in jedrsko varnost, delujemo proaktivno in odgovorno.«

Stresni testi so odkrili, da pri izračunu protipotresne varnosti sodobnih standardov ne upošteva 54 evropskih reaktorjev, glede zagotavljanja poplavne varnosti pa bodo morali nove ocene narediti za kar 62 reaktorjev. Izračuni bi morali biti narejeni za obdobje 10.000 let, in ne za mnogo manj, kot je praksa v nekaterih elektrarnah, opozarja komisija.

Elektrarne z največ pomanjkljivostmi so v Franciji. V Krškem, ki je protipotresno celo preprojektirana, so v zadnjem letu namestili drugi dizel generator, povišali savski nasip in kupili najmanj milijon evrov vredno gasilno opremo in črpalke.

Evropska komisija presoja, da bodo varnostne izboljšave stale od 30 do 200 milijonov evrov na reaktor. Rožman stroškov za Krško ni razkril, dejal je le, da so bili ukrepi »realizirani leta 2012 v okviru stroškovne cene 35,50 evra za kilovatno uro skladno s sprejetim gospodarskim načrtom«. V Posavju, kjer je lastna cena na kilovatno uro leta 2010 znašala od 28 do 30 evrov, so v zadnjem desetletju za varnostne posodobitve vsako leto namenili okoli 20 milijonov evrov.

Stresni testi so Krško v pozitivnem smislu poudarili še zaradi simulatorja kontrolne sobe. Ta omogoča večdnevne vaje, analize ob primeru padca letala na elektrarno (nastal bi požar brez bistvenih posledic) in pripravljenih procedur ter smernic ob primeru resnih nesreč.