Kalifornija prepovedala plastične vrečke

Plastične vrečke bodo najprej izginile iz trgovin z živili in drogerij, nato še iz trgovin z alkoholom in drugih.

Objavljeno
01. oktober 2014 12.54
ima vrečke
Ba. Pa., gospodarstvo; STA
Ba. Pa., gospodarstvo; STA

Sacramento − Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Jerry Brown je v torek podpisal zakon o prepovedi uporabe plastičnih vrečk, ki bodo najprej izginile iz trgovin z živili in drogerij, nato pa še iz trgovin z alkoholnimi pijačami in drugih. Kupci v trgovinah bodo odslej uporabljali papirnate vrečke, ki pa ne bodo brezplačne.

»Ta zakon je korak v pravo smer. Zmanjšal bo gmote plastke, ki onesnažujejo naše plaže, parke in oceane,« je dejal guverner Brown.

V ameriških trgovinah blagajničarke kupljeno blago stranki zložijo v plastične vrečke, ki so brezplačne. Vendar pa tudi v ZDA počasi postajajo vse bolj ozaveščeni glede onesnaževanja okolja in po državah ugotavljajo, da je takšna praksa potratna in škodljiva.

Kalifornija je prva država, ki jo prepoveduje, vendar ji bodo kmalu sledile tudi druge, kot je bil primer s protikadilskimi zakoni. Prepoved plastičnih vrečk bo začela v Kaliforniji veljati od julija 2015 oziroma od julija 2016 za trgovine z alkoholom, koalicija proizvajalcev plastičnih vrečk pa bo to poskušala preprečiti.

Stranke bodo lahko prišle v trgovine z dobrimi starimi cekarji, trajnejšimi vrečkami, ali pa bodo na blagajni kupile papirnate vrečke za deset centov oziroma druge večje, trpežnejše in dražje vrečke, ki bodo na voljo.

Proti zakonodaji so bili kot vedno v takšnih primerih republikanci in tudi proizvajalci plastičnih vrečk, ki bodo morali spremeniti proizvodnjo v papirnate ali pa propasti.