Kemis ne sme sprejemati novih odpadkov

Okoljska inšpekcija Kemisu začasno prepovedala sprejem odpadkov, okoljevarstveno dovoljenje za zdaj ostaja v rokah podjetja.

Objavljeno
29. maj 2017 16.40
kemis
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Maribor − Inšpektorica za okolje in naravo je vrhniškemu podjetju Kemis v petek izdala ustno odločbo, s katero so podjetju do odprave posledic požara prepovedali nadaljnje zbiranje odpadkov, je potrdil direktor inšpekcije Vladimir Kaiser. Pisno prepoved lahko po njegovih besedah v Kemisu pričakujejo še danes ali najpozneje v torek.

Kot je povedal Kaiser, je inšpektorica opravila nadzor v okviru zakonskih pooblastil, ki jih ima, v primeru izrednega dogodka ali okoljske nesreče. Po opravljenem nadzoru je okoljska inšpektorica v izogib morebitnim dodatnim težavam prepovedala sprejemanje novih odpadkov na lokaciji.

»Že s tem, ko je izbruhnil požar in je naprava poškodovana, je težko reči, kaj bo treba narediti, da bo začela spet normalno delovati, zato je nesmiselno in bi lahko bila nevarnost še večja, če bi se odpadki še dovažali tja,« je dejal prvi mož inšpekcije.

Izdaja zgolj ustne odločbe je po njegovem v skladu z upravnim postopkom. Če namreč inšpektor na kraju dogodka ugotovi, da je treba interventno izreči ukrep, izda ustno odločbo, nato pa mora v osmih dneh izdati še pisno odločbo. Po zagotovilih inšpektorice se bo to morda zgodilo še danes ali najpozneje v torek, je dejal Kaiser.

Kemis ima sicer še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oziroma mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke. Nove nevarne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, pa bodo do vzpostavitve normalnih razmer lahko vozili v druga tovrstna podjetja v Sloveniji ali tudi v tujino.

Kemis ostaja pod nadzorom inšpekcije

Odločba o prepovedi velja od petka dalje in morebitna pritožba ne zadrži njene izvršbe, za zdaj pa nimajo informacij, da bi jo v podjetju kršili. V tem primeru bi inšpekcija ukrepala v skladu s pristojnostmi, je dejal Kaiser in dodal, da drugih okoljevarstvenih nepravilnosti doslej v Kemisu še niso ugotovili, saj ugotovitveni postopek še teče.

»Dokler sanacija ne bo zaključena, bo Kemis pod stalnim nadzorom naše inšpekcije. Že zato, da bo z odpadki, ki jih bo podjetje pospravilo na lokaciji, ravnalo tako, kot je treba. Ko bodo vzpostavili normalno stanje, bo še en nadzor, kot predvidevajo predpisi. Gre za en redni pregled v obdobju od enega do treh let. Glede na dogodek bo Kemis verjetno padel v najvišjo kategorijo tveganja. To pomeni, da bodo tam zelo verjetno potekali letni inšpekcijski pregledi,« je dejal direktor inšpekcije.

Okoljevarstveno dovoljenje za zdaj ostaja v rokah podjetja

Podjetju za zdaj ne bo treba pridobivati novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj mu ga niso odvzeli. To lahko stori Agencija za okolje (Arso). Ena od možnosti je, da to stori na predlog inšpektorja za okolje, a le če je ta izdal odločbo, zavezanec pa je kljub pravnomočnosti ni spoštoval.

Kaiser je pri tem še ocenil, da bi v konkretnem primeru morale kaj reči tudi druge pristojne službe, zlasti požarna inšpekcija. Nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, imajo namreč nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. »Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali,« je dejal in napovedal izredno akcijo nadzora tovrstnih podjetij.

O primernosti lokacije na Vrhniki se ni hotel opredeljevati, saj bo moral svoje opraviti Arso. Če bodo podane pravne podlage, da lahko predlagajo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, bodo to tudi storili, je poudaril Kaiser.