Kljub suši v EU dober pridelek jabolk

Vse države EU pridelale deset milijonov ton jabolk, Slovenija 45.000 ton. Najbogatejšo letino so imeli Poljaki.

Objavljeno
01. september 2013 19.57
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Slovenski sadjarji pričakujejo pred skorajšnjim spravilom jabolk količinsko enega boljših letnikov. Najbogatejšo letino jabolk med državami EU pa bodo imeli Poljaki.

»V naših sadovnjakih ni bilo večjih škod po toči, imeli pa smo tri vročinske vale in sušo, kar bo pridelek zmanjšalo za deset odstotkov. Če dodamo še padec zaradi kakovosti, se lahko pogovarjamo o 45.000 do 50.000 tonah kakovostnih jabolk,« napoveduje Boštjan Kozole iz krškega Evrosada in predsednik združenja slovenskih pridelovalcev sadja.

V državah EU (skupaj z novo članico Hrvaško) bo po predhodnih (julijskih) podatkih svetovnega združenja pridelovalcev jabolk in hrušk WAPA pridelanih skupaj 10,8 milijona ton jabolk in dobrih 2,2 milijona ton hrušk. Kot pravi Kozole, kaže na količinsko dober letnik, pri jabolkih peti najvišji v zadnjih desetih letih. Sicer pa bo to po njegovem letnik, ki je zelo blizu povprečja.

»Trg jabolk na začetku sezone še nikoli ni bil tako očiščen kot letos, zalog preteklega letnika ni več, dodatno je k temu prispeval tudi od 10- do 20-dnevni zamik pri zorenju.«

Največja pridelovalka Poljska

Najbolj sveži podatki, ki so jih zbrali pri WAPA, pa so napovedi letine že nekoliko popravili. »Vsa Evropa bolj ali manj zaradi vročinskih valov, suše in kasnejšega zorenja zdaj z izjemo Poljske pričakuje deset odstotkov manjši pridelek od julija napovedanih količin. Manjša velikost sadežev se bo pokazala tudi v manjši teži in slabši kakovosti, saj so plodovi v sadovnjakih poškodovani zaradi sončnih ožigov,« pojasnjuje največji slovenski sadjar.

Poljska kot največja pridelovalka jabolk v evropskem prostoru pričakuje letos uradno okrog 3,2 milijona ton težek pridelek tega sadja. K temu je treba prišteti še okrog 700.000 ton jabolk iz kmečkih nasadov, ki nimajo natančnega registra – zato ocena, da je Poljska lani dejansko prispevala na evropski trg skupno 3,7 milijona ton jabolk, letos pa jih bo skoraj štiri milijone ton.

»To je eden največjih pridelkov doslej v tej državi. Niso imeli težav s pozebo, je bilo pa v prvi polovici avgusta kar nekaj pridelovalnih območij prizadetih s točo, težave imajo tudi s škrlupom.« Zato kljub večjemu pridelku kot lani Kozole napoveduje, da bo poljskih jabolk na trgu manj kot lani, ko je bil zaradi obilne ponudbe največji pritisk na cene prav iz Poljske. »Vse druge države so cene jabolk zviševale, Poljska pa jih je ponujala tudi pol ceneje, tudi na trgih slovenskih pridelovalcev.«

Obilnejša ponudba jabolk za predelavo iz Poljske bo letos zagotovo vplivala tudi na ceno industrijskih jabolk, tudi v Sloveniji, napoveduje Kozole.