Koprska plaža – talka ministrstva za okolje?

Koprske plaže ni in je to leto tudi ne bo. Težave je povzročilo ministrstvo, ker je ustavilo odvoz mulja.

Objavljeno
20. junij 2011 23.13
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Poletje se jutri začenja, mnogi Koprčani pa se sprašujejo, kje je »ena najlepših plaž daleč naokoli«, kakršno je prvega januarja letos obljubil koprski župan Boris Popovič.

Nekateri so v javnost posredovali tudi informacijo, da plaže ni, ker koprska občina nima proračuna. Kot nam je danes pojasnila Sabina Mozetič, direktorica koprske občinske uprave, je resnica bolj grenka.

Dograditev koprske plaže ob Semedelski promenadi je odvisna od ministrstva za okolje, ki je pritožbeni organ v primeru sporne inšpektorske odločbe iz začetka februarja letos. Tedaj je namreč inšpektor za okolje podjetju Grafist, ki opravlja dela pri koprski plaži, zaustavil odvoz mulja s koprske Bonifike (kjer so odcejali mulj) na ankaransko Bonifiko. In dela pri semedelski plaži so bila februarja zaustavljena.

Če bi namreč obveljala inšpektorska odločba, bi morali mulj iz ankaranske Bonifike (najbrž tudi s koprske) vrniti v morje. V takih razmerah pa ni mogoče končati del. Občina Koper se je že februarja pritožila na zanjo sporno inšpektorsko odločbo, vendar do 20. junija ni prejela rešitve. Koprska »ena najlepših plaž daleč naokoli« čaka torej na odločitev ministrstva za okolje.

Sabina Mozetič: »V lokacijski odločbi je natančno določeno, kam bo izvajalec odlagal mulj iz poglobljenega in očiščenega morskega dna ob Semedelski promenadi. In izvajalec je ta mulj odpeljal natanko na tisto mesto, ki ga je določal prostorski akt. Zdaj moramo počakati odločitev ministrstva.«

Inšpektorji so bili pri svoji odločbi hitri, ministrstvo pa je kot drugostopenjski pritožbeni organ bistveno počasnejše. Tudi izvajalec mora počakati na sklep. Za vsa ta dela pa je zagotovljen proračunski denar, so nam potrdili v občinski upravi. Izvajalec mora na morsko dno položiti poseben »geotekstil« ki ima na zunanjem delu zavihek in nekakšno zaščito iz skal, da morje ne odnaša proda in da ga mulj ne onesnaži. Potem bodo nasuli prod. Prihodnje leto načrtujejo še postavitev nekaj plavajočih pomolov in obnovo mostička čez Badaševico.