Lafarge ne sega dlje od dvorišča

Vplivno območje tovarne, v izračunu potrebnem za okoljsko dovoljenje, kar 11-krat manjše kot pred petimi leti.

Objavljeno
09. marec 2012 21.32
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorje – Zasavje je zaradi Lafarge Cementa (LC) na nogah in popisano z grafiti. Za to je kriv zadnji izračun, ki ga je za potrebe pridobitve novega okoljskega dovoljenja za LC naredil Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV). V njem je vplivno območje tovarne kar 11-krat manjše kot pred petimi leti.

Po elektronski pošti je danes zakrožilo tako imenovano »prvo sporočilo Ljubiteljev Zasavja«, neformalnih ekologov in domnevnih avtorjev žaljivih grafitov o LC, ki jih po prijavi iz LC išče policija. Ljubitelji Zasavja javnost opozarjajo na zadnje dogodke v zvezi z Lafargeevim pridobivanjem okoljskega dovoljenja oziroma z najnovejšo študijo o vplivnem območju LC. Po izračunih EIMV se je leta 2007 raztezalo v krogu 500 metrov od dimnika LC ali na 0,785 kvadratnega kilometra veliki površini.

Strokovnjaki EIMV so to območje po novem skrčili na vsega 0,07 kvadratnega kilometra ali na 150 metrov okrog dimnika. To pomeni, da se je vpliv LC v petih letih tako zmanjšal, da ne sega dlje kot do konca cementarniškega dvorišča. »Ta velika znanstvena laž trdi, da noben Zasavčan ne živi na območju, kjer je vpliv LC škodljiv,« so ogročeni Ljubitelji Zasavja, za katere je EIMV »verjetno najbolj pokvarjen in skorumpiran slovenski inštitut«.

Na EIMV obtožb na svoj račun za Delo ne komentirajo. Do 0,07 kvadratnega kilometra vplivnega pasu so po skopih pojasnilih Rudija Vončine, vodje oddelka za okolje pri EIMV, prišli na podlagi »javno dostopnega disperzijskega modela in javno dostopnih podatkov Arsa«.

»V elaboratu so objavljene tri vrste izračunov: prvi predpostavljajo dovoljene izpuste snovi v zrak pri obratovanju LC, drugi upoštevajo zadnje veljavne predpise s tega področja, tretji pa prikazujejo razmere v okolju kot posledico obratovanja LC v lanskem letu.« Na EIMV zatrjujejo, da so pri izdelavi elaborata upoštevali vse veljavne slovenske predpise.

Pri meritvah so upoštevali obdobje od decembra 2010 do decembra 2011, ko po njihovem čezmernega onesnaženja iz LC ni bilo. Vendar je tovarna do julija lani obratovala le nekaj dni, v drugi polovici leta pa sploh ne. Zato se vplivno območje LC tudi konča na – tovarniškem dvorišču.

Za Ljubitelje Zasavja je sklicevanje EIMV na zakonodajo primerljivo z nemškimi vlaki: tudi ti so ljudi v taborišča vozili – po predpisih.

Po starem izračunu površine vplivnega območja LC je status stranke v postopku poleg občine Trbovlje imel tudi kmetovalec iz Zagorja Uroš Macerl. Okoljsko dovoljenje je bilo lani odpravljeno, Arso je LC pozval k »čistopisu vloge«, z novo študijo vplivnega območja izpod peresa strokovnjakov EIMV pa poskuša LC znova pridobiti dovoljenje za sežiganje in s krčenjem vplivnega območja iz postopka izločiti stranske udeležence oziroma javnost.

Rudija Vončino in direktorja EIMV Borisa Žitnika Ljubitelji Zasavja obtožujejo, da sta »pod krinko znanosti Zasavčanom pljunila v obraz in jim podpisala smrtno obsodbo«. Enako kot so zasavski okoljski aktivisti do zdaj obsojali klečeplazenje Pahorjeve politike pred kapitalom, zdaj Ljubitelji Zasavja obsojajo znanost, novi okoljski minister Franc Bogovič pa je zato, ker je že prvi dan službovanja sprejel na obisk vodstvo LC, po njihovem, tako kot predhodniki, pripravljen žrtvovati Zasavje za interese tuje multinacionalke.