Leben: Hidroelektrarn na Muri ne bo

Okoljevarstvene organizacije so zadovoljne, še bolj bi bile, če ne bi šlo zgolj za en mandat.

Objavljeno
22. januar 2019 17.46
Posodobljeno
22. januar 2019 18.17
Mura ne bo zajezena s hidroelektrarnami. FOTO: MOP
Minister Jure Leben je v Veliki Polani poudaril, da bo kot okoljski minister deloval v dobrobit reke Mure in tega zaščitenega območja. Prav zato hidroelektrarn na reki Muri ne bo. V medresorsko usklajevanje dal predlog za ustavitev priprave državnega prostorskega načrta za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri.

»Človek in narava sta z roko v roki oblikovala in skrbela za to pokrajino. Reka je oblikovala značilno podobo, hkrati pa se je ohranila izjemna biotska raznovrstnost z bogastvom vrst in habitatov varovanih z nacionalno kot tudi evropsko zakonodajo. Svojevrstno pokrajino, ki jo gradijo ohranjena reka, mokrišča, obsežni poplavni gozdovi in značilna kmetijska krajina, bogati tudi izjemna kulturna dediščina,« je povedal Leben ob formalni uvrstitvi Biosfernega območja Mure v Unescov program Človek in biosfera in podelitvi priznanj županom, ki so sodelovali pri tem.

Biosferno območje Mura postaja že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega programa Človek in biosfera. Ta status daje območju posebno priložnost za razvoj in promocijo in tudi za povezovanje z drugimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, prek Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.

Gordana Beltram z okoljskega ministrstva je pojasnila, da je pri nadaljnjih korakih na vrsti pomursko razvojno partnerstvo, kjer se bodo oblikovali prednostni projekti, kot je na primer kolesarska pot, ki bo povezovala pet držav, Slovenijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in Srbijo, in biosferna območja v njih.


Edino tako območje na svetu


Miguel Clüsener-Godt iz Unesca vidi prednost območja v tem, da bo imela Slovenija dostop do znanj v mreži biosfernih rezervatov in bo lahko znanje tudi delila, ter v razvoju turizma, saj bo petdržavno območje prvo te vrste na svetu. To je tudi koncept za ohranjanje miru in dobrososedsko sodelovanje, meni Godt.

Gostitelj, velikopolanski župan Damijan Jaklin je napovedal, da se bodo v regiji dogovorili o prednostnih projektih in jih tudi izvedli, zdaj toliko bolj zavzeto, ker minister ne vidi prihodnosti v hidroelektrarnah, ampak v biosfernem območju.

Priprave za nominacijo Mure so se začele leta 2014, v sodelovanju z občinami, strokovnimi institucijami in nevladnimi
organizacijami, prav tako je prišlo do čezmejnega povezovanja z avstrijsko stranjo. Po intenzivnem delu in sprejetem sklepu na vladi, je bil konec leta 2016 dosje poslan na sekretariat Unesca. Biosferno območje Mure obsega skoraj 29.000 hektarjev ozemlja in vključuje 16 obmurskih občin. Razdeljeno je na tri varstveno-razvojne cone: osrednjo, robno in prehodno. Biosferno območje temelji na obstoječih varstvenih statusih (Natura 2000 vrste in habitatni tipi, naravne vrednote državnega in lokalnega pomena, ekološko pomembna območja, naravni spomeniki in rezervati).