Lisca dobila čistilno napravo

Na novo urejena rastlinska čistilna naprava na priljubljeni točki bo čistila odpadne vode Tončkovega doma in Jurkove koče.

Objavljeno
26. oktober 2012 10.09
B. T:, gospodarstvo
B. T:, gospodarstvo
Sevnica – To je tretja čistilna naprava, ki jo je sofinanciral sklad Si.voda, stala je 68.520 evrov, in prva, ki jo je za uporabo odprl premier Janez Janša.

Pri postavitvi rastlinske čistilne naprave so sodelovali Sklad Si.voda, občina Sevnica, Javno podjetje Komunala Sevnica, Planinsko društvo Lisca in podjetje Limnos, ki je napravo zasnovalo. Sklad Si.voda (ustanovitelj je Si.mobil) je doniral 56.040 evrov, podjetje Limnos pa 12.480 evrov.

Rastlinske čistilne naprave filtrirajo odpadno vodo skozi koreninski sistem močvirskih rastlin. So učinkovita rešitev za območja z razpršeno poselitvijo, kjer gradnja klasičnih čistilnih naprav ni sprejemljiva oziroma kjer naselja ne morejo biti priključena na javno kanalizacijo. Naprava na Lisci se razteza na površini 125 kvadratnih metrov za Tončkovim domom, vodo pa bodo čistile močvirske rastline, kot so navadni trs, rogoz in šaš. Zmogljivost čiščenja rastlinske čistilne naprave na Lisci je 49 populacijskih enot. Župan občine Sevnica Srečko Ocvirk je dejal, da ima gradnja rastlinske čistilne naprave izrazite prednosti pred drugimi tehnologijami in dosega zelo visoke odstotke očiščenja. Deluje brez elektrike, v prostor se ne vsiljuje, njen vpliv na okolje je izrazito pozitiven, kot taka pa daje življenjski prostor tudi dvoživkam, žuželkam in ribam.