MOP: Zamaški in odpadni papir ostajajo

Ministrstvo za okolje in prostor z novo uredbo onemogoča zbiranje in prodajo odpadkov v dobrodelne namene, pravijo v ZPMS.

Objavljeno
26. april 2017 20.42
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so ugotovili, da se pripravljajo spremembe pri zbiranju komunalnih odpadkov, ki jih ureja nova uredba, te pa onemogočajo zbiranje in prodajo odpadkov v dobrodelne namene. Ministrstvo za okolje in prostor so zato pozvali, naj spremeni dva člena uredbe, ki določata vrste komunalnih odpadkov in njihovo zbiranje prepuščata izključno izvajalcem javne službe oziroma komunalam. Na MOP to zanikajo.

»V akciji Halo, si za to? smo zbirali stare telefone in tako zbrali sredstva za pomoč otrokom in financiranje projektov, namenjenih mladim. Na terenu pa posamezniki in družine zbirajo papir in zamaške za financiranje dodatnih zdravstvenih terapij za otroke s posebnimi potrebami, ki jih ne financira zdravstvena zavarovalnica. Z zbranimi sredstvi lahko financiramo aktivnosti Pomežik soncu, Teden otroka, Otroški parlamenti in druge humanitarne programe, ki jih izvajamo na nacionalni ravni in prispevamo k aktivnostim, ki jih izvajajo naša društva in zveze po vsej Sloveniji,« pravijo v ZPMS in dodajajo, da nikakor ne gre pozabiti niti na koristi zbiranja odpadkov za ozaveščenost otrok in njihovih staršev ter za bolj urejeno okolje brez odpadkov.

Zbiranje ostaja

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je konec marca objavilo osnutek uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov. »Osnutek je v javni razpravi do 3. maja. Vse prispele predloge bomo pregledali in preučili. MOP bo predlog uredbe po končani javni obravnavi popravil na način, da bo omogočeno zbiranje v humanitarne namene,« sporočajo z MOP in s tem zanikajo informacije ZPMS.

Tudi SMC to podpira

»V poslanski skupini SMC nam je žal, da nekateri posamezniki, skupine ter tudi mediji prehitro in preko nepreverjenih informacij vznemirjajo slovensko javnost. Sprašujem se s kakšnim namenom in komu takšne poteze služijo,»« se je ob robu zadnjega medijskega poročanja glede omenjene tematike vprašala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.