Muro smo že skrajšali in spravili v kanal

Avstrijski in nemški strokovnjaki proti hidroelektrarnam, a tudi brez njih je škoda.

Objavljeno
21. december 2017 18.08
Svetovni dan turizma, Mlin na Muri, 27.9.2016, Ižakovci [svetovni dan turizma, mlin na muri]
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Pred dnevi so okoljevarstveniki predstavili študijo avstrijskih in nemških strokovnjakov o škodi, ki bi jo povzročila gradnja hidroelektrarn. Drugi opozarjajo, da smo z Muro že doslej delali napačno, posledica je tudi upad podtalnice.

»Muro so v zadnjih sto letih spremenili tako močno, da se je ne da več prepoznati. Nekoč reko z meandri, vijugami, rokavi in mlini so spremenili v kanal,« pravijo v Združenju za energetsko neodvisnost Slovenije (Zens). Reka Mura je pogosto poplavljala, zato so jo vpeli v trdna obrežja, ki so presekala meandre, da je Mura lahko hitreje odtekla. »Temu so strokovno rekli regulacija. Izvajale so se povsod, kjerkoli so reke poplavljale ali pa so se zadrževale na razlivnih površinah. Pot Mure se je na slovenskem delu skrajšala za celih sedem kilometrov. Ker je postala hitra, je začela s seboj odnašati prod iz svoje struge pod seboj,« dodajajo v Zensu.

Nekoč se je voda ustavljala v mrtvicah in meandrih, zdaj je omejena z nasipi. Foto Tadej Regent/Delo

Kako zvišati gladino podtalnice?

Prikaz njenih sprememb skozi leta je podan v predstavitvi prostorske analize, ki časovno ponazori oženje struge s skoraj kilometra nekdanje širine do današnje širine 80 m. To vse pa za seboj potegne dolgoročne posledice, ki jih vidimo in čutimo šele danes. »Rezultati so prikazani v študiji inštituta za vode. Kažejo na skoraj neverjetne spremembe, ki jih kljub današnjim željam vpete Mure v varstvene režime ne moremo več popraviti,« opozarjajo v Zensu.

Eno ključnih vprašanj je, kako zvišati gladino podtalnice na Apaškem polju, kar preprečuje tudi ustavljen pretok proda iz Avstrije, saj je tam Mura pregrajena z jezovi več deset hidroelektrarn. »Treba bo opraviti celostno analizo, kako preprečiti negativne posledice in ustvariti ponovno ravnovesje,« še pravijo v Zensu in dodajajo, da se hidroelektrarni ne bi smeli kar odpovedati.